Zeer geslaagd eerste internationaal congres over invloed darmbacteriën op hersenaandoeningen

Array

Darmbacteriën hebben de potentie om een rol te spelen bij de behandeling van verschillende hersenaandoeningen en de klachten die ermee samenhangen. Dat is een van de conclusies van de eerste editie van het Mind, Mood & Microbes congres dat op 1 en 2 december in Koninklijk Instituut voor de Tropen plaats vond. Meer dan 250 internationale en Nederlandse specialisten kwamen samen om kennis uit te wisselen over de connectie tussen de darm en de hersenen.Er was veel animo voor het Mind, Mood & Microbes congres. Meer dan 250 neurowetenschappers, gastro-enterologen, microbiologen, psychiaters, psychologen, immunologen en scheikundigen kwamen samen om de laatste stand van zaken te bespreken op het gebied van de invloed van de darmbacteriën (darmmicrobiota) op de mentale gezondheid. Op donderdag en vrijdag waren er lezingen en posterpresentaties en op vrijdag was er een interactieve brainstormsessie over de potentie van micro-organismen bij de behandeling van depressie, autisme en Parkinson.

Prof dr. Sommer (UMC Utrecht) gaf tijdens haar lezing aan dat mensen met Parkinson, bipolaire stoornis, Multiple sclerose, Alzheimer, Gilles de la Tourette, Schizofrenie, Huntington’s disease, hersenschade door trauma, obsessieve compulsieve stoornissen (OCD) en andere neurologische en psychiatrische aandoeningen vaak kampen met gemeenschappelijke klachten. Moeheid, stemmingsproblemen, sociale isolatie, problemen in de omgang en cognitieve problemen hebben voor patiënten een grote impact op het functioneren en de kwaliteit van leven. Gemeenschappelijke klachten die door preventie en interventies mogelijk zijn te voorkomen en behandelen. Een belangrijke rol kan daarbij zijn weggelegd voor de zogeheten ‘psychobiotica’, probiotische bacteriën met een effect op het gedrag en de hersenfunctie.

Prof. dr. Cryan (Cork, Ierland) vertelde tijdens zijn lezing hoe de bacteriën in onze darm mogelijk een deel van de klachten veroorzaakt. Deze gedachte wordt ondersteund door verschillende muisstudies waaruit blijkt dat het toevoegen of weglaten van bepaalde bacteriën invloed heeft op het gedrag en de gemoedstoestand van de muis.

Dat bacteriën in onze darm rechtstreeks de hersenen kunnen beïnvloeden, werd duidelijk tijdens de lezingen van Dr. Chevalier uit Parijs en Dr. Wolf uit Duitsland. Zij zagen binnen hun onderzoek dat stoffen die darmbacteriën produceren een direct effect hebben op de aanmaak van hersencellen bij de behandeling en het ontstaan van depressie. Sarah Dash van de IMPACT-studie in Melbourne (Australië) haakte hierop in door toe te lichten hoe belangrijk het juiste dieet is bij het behandelen van depressie. Uit een interventiestudie kwamen de eerste positieve resultaten dat een weinig bewerkt, mediterraan dieet met veel groente zou kunnen helpen bij de behandeling van major depressie.

Prof dr. Dinan (Cork, Ierland) opende de vrijdagochtendsessie door te melden dat er een verminderde rijkheid en diversiteit aan darmbacteriën gevonden wordt bij mensen met een depressie. Gezonde bacteriën, probiotica zullen volgens hem vooral een toevoeging zijn op de behandeling en zullen medicijnen niet volledig kunnen vervangen. Dinan: “Je zou met speciale probiotica de darmmicrobiota kunnen manipuleren zodat iemand met een hersenziekte beter reageert op medicatie.” Dr. Laura Steenbergen liet tot slot zien, dat er bij een studie in Leiden met gezonde vrijwilligers een verbetering te zien was op de vatbaarheid voor depressie na het toedienen van vier weken met een specifiek probioticum.

Tijdens de brainstormsessies, een zogenaamd World Café waarbij acht verschillende specialisten aan een ronde tafel met elkaar in dialoog gaan, bleek hoe verbindend het Mind, Mood & Microbes congres was. Het congres bracht verschillende wetenschappelijke en klinische disciplines dichter bij elkaar, wat uiteindelijk zou kunnen leiden nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van voeding, probiotica en prebiotica bij verschillende hersenaandoeningen. De eerste stap is gezet!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen