Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de gezondheidszorg

Array
Het mag niet, het mag nooit

Niets is menselijker en wenselijker dan iemand liefdevol en respectvol bij te staan wanneer dat nodig is. Een arm om de schouder slaan bij een cliënt die behoefte heeft aan troost past daarbij. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is echter nooit toegestaan.

Waarom een brochure?

Met deze brochure wil de Inspectie voor de Gezondheidzorg duidelijk maken wat ze als seksueel grensoverschrijdend gedrag beschouwt. Zowel in de zorg als daarbuiten is er veel aandacht voor het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarom is er een nieuwe versie van de brochure ‘het mag niet, het mag nooit’. Sinds januari 2016 verplicht de Wet kwaliteit, klachten en geschillen (Wkkgz) zorgaanbieders geweld in de zorgrelatie, bij de inspectie te melden. Hieronder valt ook seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het mag nooit

Seksueel grensoverschrijdend gedrag mag nooit in de relatie tussen zorgverleners en cliënten. Wie hulp zoekt, moet kunnen rekenen op goede en veilige zorg. Verkrachting en aanranding zijn duidelijke voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag en mogen uiteraard nooit. Maar ook seksuele toespelingen, denk bijvoorbeeld aan het sturen van seksueel getinte tekstberichten, mogen niet. Ook mag een zorgverlener geen seksuele relatie aangaan met een cliënt.

In deze brochure staat wat de inspectie doet met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook wordt er ingegaan op belangrijke wetten, richtlijnen en beroepscodes. Deze brochure geeft verder handvatten voor zorgaanbieders hoe zij seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen voorkomen.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen