19-jarige Rozemarijn Roest wint CRDL voor bewoners van zorginstelling De Batting uit Harlingen

0
1538

Vandaag heeft zorginstelling De Batting uit Harlingen het interactieve zorginstrument CRDL in ontvangst genomen. De 19-jarige Rozemarijn Roest deed mee aan de wedstrijd van Dementie.nl, het online platform van Alzheimer Nederland. Uit 168 inzendingen werd haar persoonlijke en bijzondere verhaal gekozen. De Batting, waar ooit haar geliefde vader woonde en waar zij zich nu inzet als vrijwilliger, mag gebruik maken van het interactieve instrument dat aanraking vertaalt naar geluid. Een cadeau dat de komende feestdagen voor mooie en waardevolle contactmomenten zal zorgen.

In je eigen gedachte gevangen

Rozemarijn werd al op 7-jarige leeftijd geconfronteerd met de gevolgen van dementie. Haar vader was jong dementerend en overleed na 5 jaar strijd tegen een vreselijk ziekteproces. Ze heeft altijd het gevoel gehad dat mensen met dementie ontzettend veel voelen, denken en willen zeggen, maar niet weten hoe ze dit kunnen uiten. “Het lijkt me vreselijk om in je eigen lichaam, je eigen gedachte gevangen te zitten en het gevoel te ervaren dat mensen denken dat je er ‘al niet meer bent’. Ik ben ontzettend blij met deze bijzondere prijs en overtuigd dat de CRDL een groot verschil kan maken in het echt contact maken tussen verzorgers, familieleden en mensen met dementie”, aldus de winnares.

Vanuit passie en ervaring kiezen voor de zorg

Rozemarijn volgt de opleiding sociaal-maatschappelijke dienstverlening aan het Friesland College en doet sinds tien weken elke vrijdag vrijwillig activiteiten met dementerende mensen in woonzorgcentrum De Batting. “Rozemarijn is echt een parel. Een jong iemand die vanuit passie en ervaring kiest voor de zorg. We zijn haar ontzettend dankbaar voor alles wat ze voor ons doet”, zegt Franca Roeleven locatiemanager van De Batting. “Deze prijs is heel mooi en bijzonder. Ik denk dat wij de bewoners en hun familie het komende jaar aangename contactmomenten kunnen geven.”

Echt contact maken deze feestdagen

“Wij wensen iedereen fijne feestdagen vol waardevolle contactmomenten en zijn zeer verheugd dat de CRDL hier een bijdrage aan kan leveren”, aldus Ger Schuivens van CRDL. De CRDL is een relatief nieuw instrument dat op een mooie en wonderbaarlijke wijze helpt om contact te maken met een naaste of bewoner met dementie. Dit gebeurt als je elkaar en het instrument aanraakt. De CRDL brengt 25 verschillende geluiden ten gehore. Het zijn herkenbare geluiden (geluiden uit o.a. de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten) die veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt. De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting.

In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. Mensen die vanwege dementie niet goed meer kunnen communiceren raken het contact met hun naasten en de buitenwereld vaak kwijt. De CRDL biedt mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de familieleden die hierdoor weer vaker langs willen komen bij hun geliefde.

Bron: CRDL

Vorig artikelStichting Urgente Noden Nederland (SUNN)
Volgend artikelPrijs voor sterk verbeterde communicatietechniek voor verlamde patiënt
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.