Laboratorium IJsselland Ziekenhuis tekent voor 5 jaar hielprikscreening

Array

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd vandaag het contract voor het uitvoeren van de hielprikscreening ondertekend door het RIVM en het IJsselland Ziekenhuis. Het contract geldt voor een periode van tenminste 5 jaar. Het laboratorium van het IJsselland Ziekenhuis blijft hiermee het grootste screeningslaboratorium van Nederland voor hielprikjes. In totaal worden hier jaarlijks 45.000 kinderen gescreend.

Het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL) van het IJsselland Ziekenhuis is een van de vijf laboratoria in Nederland waar de analyses in het kader van de hielprikscreening worden uitgevoerd. Het bloed van alle kinderen die geboren worden in Zuid Holland en Zeeland wordt in het AKL onderzocht. In totaal worden jaarlijks 45.000 kinderen gescreend in het IJsselland Ziekenhuis. Het AKL is verheugd dat het de komende vijf jaar de hielprikscreening mag voortzetten.

Onderzoek via een hielprikje

In Nederland worden alle pasgeboren baby’s onderzocht op een aantal aangeboren ziekten. Dit onderzoek vindt plaats kort na de geboorte, dan wordt via het hieltje van de baby wat bloed afgenomen. Dit bloedonderzoek wordt de hielprikscreening genoemd.

Het doel van de hielprikscreening is om deze aangeboren ziekten in een vroeg stadium op te sporen. Zo kan behandeling op tijd worden gestart en eventuele schade aan de gezondheid worden voorkomen of beperkt.

Uitbreiding screening van 17 naar 31 ziekten

De minister van VWS heeft in 2015 toestemming gegeven om de screening van 17 naar 31 ziekten uit te breiden. Op het Algemeen Klinisch Laboratorium wordt de komende periode volop gewerkt aan de voorbereidingen voor deze uitbreiding. Naar verwachting vindt de introductie van de screening op deze extra ziekten gefaseerd plaats in de periode van 2017 tot en met 2019.

Bron: IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen