Ministerie geeft subsidie van half miljoen euro voor onderzoek naar ouderen in verpleeghuizen

Array

Voelen ouderen in verpleeghuizen zich beter als ze dagelijks even onder de zonnebank liggen? Of als ze juist paracetamol slikken. Dat pluizen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit. Daarvoor krijgen zij een subsidie van ruim een half miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het doel van deze subsidie is om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren. Het zijn allemaal lopende onderzoeken waarin het ministerie investeert, maakt Wilco Achterberg duidelijk. Hij is hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde in het LUMC. Ook is hij voorzitter van het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH), waarin het LUMC en tien andere zorginstellingen samenwerken. De ruim een half miljoen euro gaat naar dit netwerk, dat het geld gaat investeren in het stimuleren en versterken van wetenschappelijk onderzoek in verpleeghuizen.

Effect zonnebank

Zo wordt er gekeken naar het effect van zonnebanken op de gesteldheid van ouderen. “Volgens de gezondheidsraad moeten ouderen vitamine D gebruiken, om dit voldoende binnen te krijgen. Dat kan met behulp van pillen, maar ook door het gebruik van een zonnebank. Deze ouderen krijgen dan ook een iets bruinere huid, waar ze misschien complimenten over krijgen. Wellicht voelen ze zich daardoor ook iets beter”, zegt Achterberg.

Ook wordt onderzocht wat het effect van paracetamol is op hoe ouderen in verpleeghuizen zich voelen. 65 proefpersonen krijgen een tijdje paracetamol, daarna een tijdje een placebopil. Vervolgens wordt er gekeken naar het effect van pijn op de kwaliteit van leven van de ouderen.

De subsidie wordt ook gebruikt om een digitaal platform op te richten om de revalidatie van ouderen onder de loep te nemen. Dat plan lag er al een tijd, maar nu is er het geld om het daadwerkelijk uit te voeren, aldus Achterberg. “Zorginstellingen hanteren nu verschillende methodes om bij te houden hoe het met de revalidatie van een patiënt gaat die  bijvoorbeeld een heup heeft gebroken. Nu willen we een methode instellen, zodat we de data onderling kunnen vergelijken.” Zo kan de kennis binnen het UNC-ZH makkelijker onderling worden gedeeld.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen