Lipofilling wordt vergoed

Array
Dankzij de stevige lobby van Borstkankervereniging Nederland (BVN).

Er is goed nieuws voor borstkankerpatiënten. Vanaf nu wordt Autologe Vet Transplantatie (AFT) oftewel lipofilling bij borstreconstructie vergoed. BVN heeft zich, in goede samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), twee jaar lang hard gemaakt voor het vergoeden van deze techniek die voor vele vrouwen een waardevolle uitkomst biedt.

Afgelopen jaren ontving BVN velen verontruste berichten van vrouwen met ernstige klachten na hun borstreconstructie. Nu komt er eindelijk een einde aan onzekerheid van honderden vrouwen die wachtten op vergoeding van deze behandeling. Van een ‘onaffe borst’ naar een echte borst. Dit verschil betekent heel veel voor vrouwen!

Lipofilling bij gedeeltelijke defecten

Lipofilling bij gedeeltelijke defecten van de borst wordt vanaf woensdag 14 december 2016 vergoed vanuit het basispakket, onder specifieke voorwaarden. Deze techniek is vooral voor vrouwen die een borstsparende operatie of borstamputatie vanwege borstkanker hebben ondergaan, een waardevolle aanvulling op de behandeling.

“De deuk naast de prothese is na twee behandelingen helemaal weg en de schrijnende pijn bij “de deuk” is helemaal verdwenen! Ik wil dat iedere vrouw deze behandeling zonder enige tegenwerking kan krijgen.”

Om in aanmerking te komen voor lipofilling moet voldaan zijn aan specifieke voorwaarden(externe link). Ook moet de plastisch chirurg vóórdat de behandeling plaatsvindt, goedkeuring ontvangen hebben van de zorgverzekeraar.

BVN heeft zich samen met de NVPC sinds 2014 ingezet om deze behandeling vanuit het basispakket vergoed te krijgen en is dan ook heel blij voor alle vrouwen die hiervoor in aanmerking komen. Velen wachten al tijden op vergoeding. Zij kunnen zich nu eindelijk laten behandelen. Er komt hiermee ook een einde aan de ongelijkheid tussen vrouwen die de behandeling zelf konden betalen en vrouwen die dat niet kunnen.

Voorwaarden

Je komt in aanmerking voor vergoeding wanneer sprake is van de correctie van:

  • Een volumedefect van de borst dat een minimale diameter van twee centimeter heeft en dat ligt in het decolleté
  • Een volumedefect van de borst dat resulteert in asymmetrie (ongelijkheid) van twee cupmaten of meer
  • (mogelijke) Complicaties of ernstige pijnklachten als gevolg van een tekort aan subcutane (onderhuidse) weefselbedekking na plaatsing van een prothese
  • Vergoeding is ook van toepassing is op vrouwen die vanwege een hoog risico op borstkanker preventief een amputatie hebben ondergaan

    Dit is echt ontzettend goed nieuws voor veel vrouwen, dus een belangrijke toevoeging voor jullie site!

Wat is lipofilling?

Lipofilling, oftewel ‘autologe vettransplantatie’, is een manier om pijnklachten te verminderen en het resultaat van een operatie aan de borst te verbeteren. Lipofilling maakt gebruik van het verplaatsen van lichaamseigen vet uit bijvoorbeeld de buik of de dij (waar genoeg vetcellen zijn) naar de borst voor reconstructiedoeleinden. Deze techniek is inmiddels bewezen effectief en veilig voor patiënten en veel minder belastend dan andere vormen van borstreconstructies. “Met deze techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vetweefsel, kunnen partiële vorm-, symmetrie- en volumedefecten worden behandeld. Bijvoorbeeld in de borst”, zoals beschreven in het Standpunt Autologe vettransplantatie bij partiële defecten van de borst(externe link), dat het Zorginstituut recent heeft vastgesteld.

Bron: BVN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen