15 december uitreiking Albert Schweitzer Prijs 2016

Array

Op 15 december reikt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) voor de zevende keer de Albert Schweitzer Prijs uit.

Deel je talent met de wereld. Je talenten inzetten voor het welzijn van je medemens in Afrika, daar draait het om bij de Albert Schweitzer Prijs. Jongeren tussen 18 en 30 jaar die werken aan een bijzonder initiatief of project om de gezondheid(szorg) in Afrika te verbeteren, kunnen meedingen naar de Albert Schweitzer Prijs en maken kans op een startsubsidie van € 5000.

Genomineerden

Onder leiding van Prof. Dr. Harry Hummels nomineerde de jury uit de inzendingen begin december drie initiatieven. Vandaag kiest de vakjury de winnaar. .

Winnaar van 2015

Gezondheidswetenschapper Vera van Rijn is de winnaar van de Albert Schweitzer Prijs 2015 en heeft daarmee 5000 euro gewonnen. Zij voert met dat geld haar project voor schoner koken in Oeganda verder uit. Binnenshuis koken op vuur in sloppenwijken levert veel longschade op. Van Rijn (29) zet met ‘Clean Cooking, Healthy Lungs’ in op voorlichting voor vrouwen, ter bewustwording dat kookrook in huis erg slecht voor de gezondheid is en stimuleert met succes het buiten koken onder afdakjes en de herkenning van longklachten door de mensen zelf.

Achtergrond Albert Schweitzer en Albert Schweitzer Prijs

Ondernemerschap, leiderschap en gedrevenheid. Het zijn begrippen die kenmerkend zijn voor de persoon van Dr. Albert Schweitzer. Schweitzer werd in 1875 geboren in Kaysersberg, Opper Elzas. Hij was arts, filosoof, theoloog en organist, maar is vooral bekend omdat hij in 1913 het Lambaréné ziekenhuis bouwde in Gabon en in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Voor miljoenen mensen was en is hij hèt voorbeeld van humaniteit en persoonlijk leiderschap. Zijn grootste nalatenschap is misschien wel hoe hij anderen tot grootse daden heeft geïnspireerd. Omdat zijn levensinstelling tijdloos is en een inspiratie voor velen, zet het Nederlands Albert Schweitzer Fonds het werk van Albert Schweitzer voort. Met de Albert Schweitzer Prijs nodigt het NASF Nederlandse jongeren uit om initiatief te nemen voor verbetering van de gezondheid in Sub Sahara Afrika en biedt de stichting een podium aan de innovatieve ideeën die Nederlandse jongeren hebben op dit gebied.

NASF

De missie van het NASF is met behulp van microgiften de gezondheid van zoveel mogelijk mensen in Sub-Sahara Afrika helpen verbeteren. Het NASF richt zich daarbij op kleine en concrete, lokaal geïnitieerde en – verankerde gezondheidsinitiatieven. De initiatieven lopen uiteen van het slaan van waterputten en verbeteren van sanitaire voorzieningen tot het inrichten van een kraamkliniek of het aanschaffen van fietsambulances. Daarnaast wil het NASF jonge mensen in Nederland stimuleren ´de Albert Schweitzer in zichzelf´ te ontwikkelen. Je talenten in dienst te stellen van het belang van je medemens. In dat kader organiseert de stichting jaarlijks de Albert Schweitzer Prijs. De winnaar van deze prijs ontvangt 5000 euro als subsidie om zijn of haar initiatief uit te voeren.

Kijk voor meer informatie op: www.nasf.nl.

 De Albert Schweitzer Prijs 2016 is een initiatief van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds en wordt ondersteund door het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en Stichting Kerk in Actie.

Bron: NASF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen