Positieve advies op basis van resultaten KEYNOTE-024

Array
Pembrolizumab als  eerstelijnsbehandeling van volwassenen met gevorderd niet-kleincellige longkanker en een tumor-PD-L1 expressie van 50% of hoger
Het positieve advies voor pembrolizumab is gebaseerd op resultaten van de KEYNOTE-024 studie. De resultaten van deze studie laten een langere progressievrije overleving en een langere totale overleving zien ten opzichte van patiënten die worden behandeld met platinumhoudende chemotherapie.

MSD maakt bekend dat het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), het geneesmiddelenbeoordelingscomité van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA), een positief advies heeft uitgebracht voor registratie van de eerstelijnsindicatie van pembrolizumab voor volwassenen met een gevorderd niet-kleincellige longkanker (NSCLC) en met een tumor-PD-L1 expressie van ?50%. De positieve opinie zal nu worden beoordeeld door de Europese Commissie (EC). Wanneer de EC het advies van het CHMP bekrachtigt, zal er een centrale handelsvergunning worden verleend voor de eerstelijnsbehandeling met pembrolizumab die binnen de gehele Europese Unie (EU) geldig is.
Eerder dit jaar werd pembrolizumab al geregistreerd als tweedelijnsbehandeling na chemotherapie bij patiënten met gevorderd NSCLC waarvan de tumor een PD-L1 expressie vertoont (?1%). Wanneer de EC het advies bekrachtigt, zal het voor het eerst zijn dat immunotherapie in de vorm van een anti-PD1 remmer beschikbaar komt voor patiënten als eerstelijnsbehandeling.
De positieve opinie is gebaseerd op de resultaten van de KEYNOTE-024 studie. Binnen deze multicenter open label fase III studie met 305 patiënten werd aangetoond dat een eerstelijnsbehandeling met pembrolizumab (200mg elke 3 weken), in vergelijking met platinumhoudende chemotherapie, een langere progressievrije overleving (HR 0.50, p<0.001), een langere totale overleving (HR 0.60, p=0.005) en een hogere responskans (45% vs 28%) biedt bij volwassenen met gevorderd NSCLC en met ?50% tumor-PD-L1 expressie zonder EGFR of ALK-positieve tumormutaties.[1]
Momenteel is de tweedelijnsbehandeling met pembrolizumab voor de indicatie gevorderd niet-kleincellige longkanker door de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport in de zogenaamde ‘pakketsluis’ voor innovatieve nieuwe geneesmiddelen geplaatst.
Longkanker
Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks ruim 12.000 mensen de diagnose longkanker en sterven er meer patiënten aan longkanker dan aan borstkanker en darmkanker samen.[2] De twee belangrijkste soorten longkanker zijn niet-kleincellige en kleincellige longkanker. De overleving in Nederland van patiënten met niet-kleincellige longkanker in gevorderd stadium is één jaar na de diagnose ongeveer 20%.[3]
Bron: MSD
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen