Haagse inwoners slaan handen ineen om gezamenlijk zorg te regelen

Array
Bijzondere initiatieven rondom zorgcoöperaties tijdens 4e Zorginnovatiebijeenkomst Gemeente Den Haag

Vandaag kwamen ruim 250 belangstellenden bijeen voor de 4e Zorginnovatiebijeenkomst georganiseerd door gemeente Den Haag. De bijeenkomst in de Fokker Terminal in Den Haag stond in het teken van ‘Samen zorg regelen’ met als centraal thema de vorming van zorgcoöperaties. De gemeente Den Haag wil inwoners stimuleren om hun eigen zorg en ondersteuning te organiseren, dichtbij in de wijk en in samenwerking met anderen. De aanwezigen kregen meer informatie over de vorming van een zorgcoöperatie door ervaringsdeskundigen, financiering, het zorgbeleid in de toekomst en de oplossingen die eHealth biedt. Daarnaast  werd tijdens deze zorginnovatiebijeenkomst het stadsmanifest ‘De Haagse Cirkel’ overhandigd aan wethouder Karsten Klein. Dit manifest is de WMO-agenda (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) voor de toekomst en is opgesteld door een groep betrokken bewoners samen met professionals en de gemeente.

Overhandiging stadsmanifest aan wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie, Zorg en Havens) met v.l.n.r. Suus van Ekeren, Sandra van Laar, wethouder Karsten Klein, Robert Boersma en Barbara Cornelissen. Fotograaf: Henriëtte Guest

Den Haag start nieuwe trend: samen zorg regelen in de wijk
Er zijn al bekende voorbeelden van samenwerkingen in de eigen wijk zoals de buurtpreventie via WhatsApp, van buurtfeesten en van opruimacties. De gemeente Den Haag wil het makkelijker maken voor buurtgenoten om samen zorg te regelen in een zogeheten zorgcoöperatie. Het is, na de opletcaissières van AH, de Hackaton voor ouderen en het Gadgethuis, de laatste zorginnovatie van de gemeente Den Haag. Een zorgcoöperatie heeft veel voordelen. Als iemand de boodschappen doet voor meerdere mensen, een ander verzorgt de WMO-administratie en weer een ander regelt het vervoer, levert dat winst op en haalt het druk van overbelaste mantelzorgers. In Den Haag kunnen inwoners daar nu mee starten. De gemeente helpt met voorlichting over hoe dat moet.
Den Haag kent al meerdere initiatieven die momenteel worden opgestart in onder andere Escamp, Scheveningen, Zegbroek en Bouwlust. Op de 4e Zorginnovatiebijeenkomst gaven de initiatiefnemers uitleg aan belangstellenden over hoe je andere mensen kunt enthousiasmeren en de weg kunt vinden in de zorg. De belangstelling was groot. Volgens wethouder Karsten Klein is dit een goed teken: “We zien dat de generatie die nu een oudere leeftijd bereikt een enorme organisatiekracht heeft. Dat moeten we benutten en ondersteunen vanuit de gemeente.”

Bron: Smith Communicatie

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen