Kwesties: ‘Horkentest’ voor studenten geneeskunde en ‘Mannen in de knel’

Array

Het Universitair Medisch Centrum Rotterdam is klaar met asociale studenten geneeskunde. Daarom ontwikkelde Erasmus MC een zogeheten integriteitstest. Aankomende studenten die zich inschrijven voor de studie geneeskunde moeten eerst een ‘horkentest’ invullen. Dit is een extra toevoeging op de selectieprocedure. Alleen wie de fatsoensgrens haalt, is straks nog welkom op de opleiding geneeskunde.

Geneeskunde-studenten mogen niet alleen maar toegelaten worden op basis van rapportcijfers, en ook loten mag niet meer. Het belang van een empathische arts is tegenwoordig veel groter geworden, en daarom gaat het Erasmus MC de integriteit toetsen. Maar kan je de integriteit wel toetsen aan artsen in spé wanneer ze rond de zeventien of achttien jaar oud zijn? Is dit niet juist iets wat de studie moet aanleren tijdens de coschappen? Rob Oudkerk praat vanuit het Erasmus MC met verschillende geneeskundestudenten en professor Axel Themmen.
Oud-student Ronnart Kruithof vindt het idee van een test belachelijk, want lastige studenten heb je bij elke studie. ‘Hufterige jongens en meisjes snappen echt wel wat je wel en niet hoort te doen, dat ondervang je echt niet met zo’n integriteitstest.’ Claudia van Woerkom, voorzitter van De Geneeskundestudent, vindt het kijken naar professionaliteit van de arts belangrijk, maar heeft flinke twijfels aan de betrouwbaarheid van de test. ‘Hoeveel waarde heeft deze test als je de sociaal verantwoorde antwoorden kan invullen?’
‘Mannen in de knel’
De onlangs verschenen documentaire ‘The Red Pill’ van Cassie Jaye deed in Amerika al heel wat stof opwaaien. Het onderwerp: mannen en hun rechten. Marianne van den Anker praat vanuit Amsterdam met voorstander van mannenrechten en politicologie student Yernaz Ramautarsing en feminist Antoinette van Peperstraten. Mannen voelen zich steeds vaker verdrukt en klagen over hun wankele positie in de maatschappij. Over abortus hebben ze niets te zeggen, na mishandeling worden ze op de koop toe uitgelachen, voor de voogdijrechter maken ze geen schijn van kans. Eigenlijk voelen ze zich overbodig in een maatschappij vol spermabanken. Hebben ze een punt? Of moeten ze niet zeuren omdat mannen nog steeds de beste posities en salarissen hebben?
Over Kwesties
‘Kwesties’ is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.
Discussieer mee
Praat mee met ons op Twitter: @Kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties
Bekijk ook onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen