Nieuwe techniek spaart lymfeklieren bij borstkankerpatiënten

Array

Baanbrekend onderzoek kan mogelijk lymfe-oedeem voorkomen

Met behulp van een nieuwe techniek, axillary reserve mapping (ARM,) kan de lymfedrainage van de arm in kaart worden gebracht. Hierdoor kunnen lymfeklieren in de oksel worden gespaard en bestaat er mogelijk minder kans op lymfe-oedeem na een operatie. Dit concludeert Maarten Beek (chirurg in opleiding) in zijn proefschrift. Dokter Beek deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar deze techniek vanuit het Amphia ziekenhuis in samenwerking met andere ziekenhuizen in Nederland*. Vandaag promoveert hij aan de Universiteit Maastricht.

Een okselklierdissectie (het verwijderen van alle lymfeklieren uit de oksel) gold jarenlang als één van de hoekstenen van de behandeling van borstkanker. Er is nog steeds een aanzienlijk aantal patiënten dat in aanmerking komt voor deze operatieve behandeling. Een groot nadeel van een okselklierdissectie is dat patiënten kans lopen op gevoels- en bewegingsstoornissen en lymfe-oedeem (opgezwollen arm).

Drainagepatroon

Axillary reverse mapping is een nieuwe chirurgische techniek. Met behulp van deze techniek kan het lymfatische drainagepatroon van de arm van het lymfedrainagenetwerk dat bij de borst hoort worden onderscheiden. De chirurg injecteert blauwe kleurstof in de binnenzijde van de bovenarm waardoor alle arm-lymfeklieren en onderlinge lymfebanen een blauwe kleur krijgen en de borst-lymfeklieren niet. Deze arm-lymfeklieren kunnen dan tijdens de okselklierdissectie selectief worden gespaard. Voor borstkankerpatiënten die in aanmerking komen voor okselklierdissectie is dit goed nieuws. Alleen de noodzakelijke lymfeklieren worden verwijderd en de kans op lymfe-oedeem wordt wellicht verminderd. De behandeling gaat niet ten koste van de oncologische behandeling van de patiënt met borstkanker.

Als blijkt dat axillary reverse mapping de kans op lymfe-oedeem daadwerkelijk vermindert, kan deze nieuwe techniek voor een groot aantal borstkankerpatiënten bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. De eindresultaten van het nu nog lopende onderzoek worden eind 2018 verwacht.

Het onderzoek is medegefinancierd door Pink Ribbon en de Maurits en Anna de Kock Stichting.

* Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Alexander Monro Borstkankerziekenhuis (Bilthoven), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), Erasmus MC (Rotterdam), HagaZiekenhuis (Den Haag), het Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam) en het Medisch Spectrum Twente (Enschede).

Bron: Amphia Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen