Hersenstichting brengt nieuwe behandeling stap dichterbij

Array

De Hersenstichting heeft drie innovatieve hersenonderzoeken geselecteerd voor het onderzoeksprogramma The Next Step. Dit programma richt zich op de ontwikkeling van nieuwe of verbeterde behandelingen voor patiënten met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit, zelf of in zijn omgeving, te maken met een hersenaandoening. Dat heeft een enorme impact op het leven en leidt vaak tot aanzienlijke beperkingen. Door een hersenaandoening raken mensen vaak zichzelf kwijt. Vanzelfsprekendheden als lopen, praten en denken kunnen zomaar voorbij zijn.

Onderzoek om therapie te verbeteren

Voor de meeste hersenaandoeningen is (nog) geen behandeling beschikbaar die de ziekte kan vertragen, stoppen of genezen. Ook is er voor de meeste hersenaandoeningen geen zicht op manieren om ze te voorkomen. Doel van het onderzoeksprogramma The Next Step is om uiteindelijk de oorzaak van de aandoeningen te kunnen behandelen waardoor het ziekteproces kan vertragen, stoppen of zelfs genezen.

Het onderzoeksprogramma The Next Step richt zich op onderzoeken die hersenaandoeningen kunnen vertragen, stoppen of zelfs genezen. Dit zijn de bovenste drie treden van de Hersenaandoening Onderzoeks Trap van de Hersenstichting.

Nieuwe of verbeterde behandeling

De beste zorg die nu aan patiënten geboden kan worden bestaat meestal uit het verminderen van symptomen en het bevorderen van herstel of compensatie van de vaardigheden of functies die aangetast zijn. De Hersenstichting wil met de onderzoeken uit The Next Step de behandelmogelijkheden voor patiënten flink verbeteren en uiteindelijk een zo groot mogelijke gezondheidswinst realiseren.

Drie onderzoeken

In november zijn de eerste onderzoeksvoorstellen voor het programma gehonoreerd. Voor de onderzoeken is ruim €900.000 beschikbaar. De resultaten worden over ongeveer vier jaar verwacht.

De onderzoeken kenmerken zich doordat ze de aandoening bij de oorzaak willen aanpakken. Dit biedt een goede mogelijkheid op een directe oplossing voor de behandeling van patiënten. De Hersenstichting hoopt dat de kennis en technieken uit deze onderzoeken ook toegepast kunnen worden voor andere hersenaandoeningen.

Oorzaak ‘wegknippen’

Één van de onderzoeken richt zich op de erfelijke ziekte CADASIL. Deze aandoening leidt onder meer tot herseninfarcten en dementie. De symptomen treden gemiddeld op vanaf 45-50-jarige leeftijd. Op dit moment zijn er 170 families in Nederland bekend waarin deze ziekte voorkomt. De oorzaak ligt in een abnormaal gen waardoor er een verkeerd eiwit wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaat er een schadelijke stapeling van dit eiwit in de bloedvaten van de hersenen. De onderzoekers willen een manier ontwikkelen om de ernst van de ziekte te kunnen meten en voorspellen. Ook willen ze onderzoeken of de revolutionaire CRISPR/Cas9-techniek gebruikt kan worden om het veranderde gen te corrigeren. Hiermee zou de oorzaak van de aandoening weggenomen kunnen worden.

U leest meer informatie over The Next Step en de andere twee onderzoeken op onze website.

Over The Next Step

Het onderzoeksprogramma The Next Step richt zich op de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met hersenaandoeningen. De Hersenstichting wil met innovatieve studies doorbraken bereiken waardoor hersenaandoeningen beter behandeld kunnen worden. Daarmee kan een zo groot mogelijke gezondheidswinst voor patiënten gerealiseerd worden. Doel is uiteindelijk de oorzaak van de hersenaandoening aan weg te nemen.

Over de Hersenstichting

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit. Meer informatie leest u op de website van de Hersenstichting.

Bron: Hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen