4,8 miljoen euro KWF-subsidie voor oncologisch onderzoek UMCG

Array

KWF Kankerbestrijding heeft maar liefst negen UMCG-onderzoeksprojecten van het Cancer Research Center Groningen financieel gesteund met in totaal 4,8 miljoen euro subsidie. Het gaat met name om onderzoek naar nieuwe toepassingen van immunotherapie en mogelijkheden om te bepalen welke patiënten hier baat bij hebben. De onderzoeksprojecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie, en gaan in 2017 van start.

Edo Vellenga, hematoloog, ontving 48.596 euro voor zijn internationale Apollo-studie waarbij een nieuwe behandelmethode met arsenicum trioxide voor patiënten met acute promyelocyten leukemie wordt onderzocht.

Liesbeth de Vries, medisch oncoloog, ontving 1.988.916 miljoen euro om samen met NKI-AvL onderzoek te doen naar het vinden van een set tumorkenmerken die voorspellen of een patiënt wel of geen baat heeft bij immunotherapie.

Toos Daemen, viroloog, ontving 500.771 euro om te onderzoeken of immunotherapie van kanker versterkt kan worden door afweer-onderdrukkende cellen in de tumor te her-programmeren.

John Plukker, oncologisch chirurg, ontving 146.214 euro voor onderzoek naar de voorspelling van klinische response op de behandeling van patiënten met slokdarmkanker.

Anke van den Berg, moleculair bioloog, ontving 149.972 euro voor het bestuderen van lange niet-coderende RNA moleculen in lymfeklierkanker.

Harry Groen, longarts, ontving 151.361 euro voor onderzoek naar genetische homogeniteit in cellen voor de voorspelling van response op de behandeling van patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom.

Hans Nijman, gynaecoloog-oncoloog, ontving 839.863 euro voor onderzoek naar niet-invasieve beeldvorming van zogenoemde ‘checkpoints’ in het immuunsysteem met behulp van radioactief gelabelde moleculen voor de voorspelling van response op therapie.

Maya Schroevers, psycholoog onderzoeker, ontving 340.425 euro voor onderzoek naar de zorgbehoefte van patiënten met kanker die depressieve symptomen ervaren.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen