Actualisering van de Europese productinformatie voor afatinib

Dit CHMP-advies betreft onder meer toevoeging van klinisch relevante recente onderzoeksgegevens. Naar aanleiding van dit positieve advies van het CHMP wordt de Europese SmPC nu geactualiseerd. In de geactualiseerde versie van de productinformatie komen resultaten te staan van het onderzoek [NCT01466660]
Het laatste nieuws van Boehringer Ingelheim Oncology: actualisering van de Europese productinformatie voor afatinib

 Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een positief advies uitgebracht voor actualisering van de Europese Samenvatting van de productkenmerken (SmPC) voor afatinib* (Giotrif®), een middel tegen longkanker.

Dit CHMP-advies betreft onder meer toevoeging van klinisch relevante recente onderzoeksgegevens. Het gaat om gegevens die inzicht geven in het verschil tussen gebruik van afatinib en gebruik van gefitinib (Iressa®) bij de eerstelijnsbehandeling van patiënten met EGFR-mutatiepositief gevorderd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). Afatinib is een tegen EGFR gerichte therapie van de tweede generatie, en gefitinib een tegen EGFR gerichte therapie van de eerste generatie.

Naar aanleiding van dit positieve advies van het CHMP wordt de Europese SmPC nu geactualiseerd. In de geactualiseerde versie van de productinformatie komen resultaten te staan van het onderzoek LUX-Lung 7 [NCT01466660]. Bij dit exploratieve fase IIb,  multicenter, open- label, gerandomiseerde onderzoek bleken de kans op progressie van longkanker en de kans op falen van de behandeling bij gebruik van afatinib significant kleiner te zijn dan bij gebruik van gefitinib.

Daarnaast bleek het totale responspercentage bij gebruik van afatinib hoger te zijn dan bij gebruik van gefitinib, zonder dat dit nadelige gevolgen had voor de totale gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven, de veiligheid en de verdraagbaarheid.1

De gegevens uit LUX-Lung 7 geven artsen een goede basis om bij het selecteren van een eerstelijnsbehandeling voor patiënten met EGFR-mutatiepositieve longkanker een goed onderbouwde keuze te maken. De gegevens zijn bovendien een waardevolle aanvulling op de toenemende hoeveelheid bewijs waarmee de duidelijke behandelvoordelen van afatinib worden onderbouwd.

Referenties
  1. Park K, et al. Afatinib versus gefitinib as first-line treatment of patients with EGFR mutation-positive non-small-cell lung cancer (LUX-Lung 7): a phase 2B, open label, exploratory, randomised controlled trial. Lancet Oncol 2016; http://dx.doi.org/10.1016/S1470-2045(16)30033-X. Online gepubliceerd op 12 april 2016.
  2. Paz-Ares L, et al. Afatinib (A) vs gefitinib (G) in patients (pts) with EGFR mutation-positive (EGFRm+) non-small-cell lung cancer (NSCLC): overall survival (OS) data from the phase IIb trial LUX-Lung 7 (LL7). Abstract # LBA43, gepresenteerd tijdens het congres van de European Society for Medical Oncology (ESMO) in Kopenhagen, Denemarken, 7 t/m 11 oktober 2016.

Voor meer informatie over afatinib en het onderzoek LUX-Lung 7:

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen