GE Healthcare ontwikkelt baanbrekende helium technologie voor MRI

0
924

Helium is een onmisbaar component voor MRI-systemen. Een tekort aan helium, een reëel scenario, heeft dan ook grote impact op ziekenhuizen en patiënten wereldwijd. Het aanbod van helium is niet oneindig en de vraag is de afgelopen decennia alleen maar gestegen. GE kondigt daarom trots haar nieuwste innovatie aan: Freelium, een magneettechnologie waarbij slechts nog een procent nodig is van de hoeveelheid helium die conventionele MRI magneten gebruiken. In plaats van 2.000 liter vloeibare helium, de huidige gemiddelde benodigde hoeveelheid, is dankzij Freelium nog maar circa twintig liter nodig.

MRI maakt gebruik van supergeleidende magneten, die afgekoeld zijn tot minus 268 269 graden Celsius. Hiermee worden HD-beelden gegenereerd van de hersenen, vitale organen of weefsel van een patiënt. De enige manier om deze magneten zo koud te krijgen en te houden, is het gebruik van duizenden liters vloeibaar helium dat gewonnen wordt onder de aardkorst.

Voordelen

Magneten met Freelium technologie hebben verschillende voordelen. Ze zijn niet alleen minder afhankelijk van helium, maar ook makkelijker te plaatsen en milieuvriendelijk. Dankzij deze technologie hoeven ziekenhuizen minder excessief te investeren in ontluchting. Iets dat nu vaak nog resulteert in een aparte, soms nieuw te bouwen ruimte, speciaal voor de magneet. Bovendien hoeft een Freelium magneet niet bijgevuld te worden tijdens transport of op enig ander moment gedurende zijn levenscyclus.

In de toekomst, wanneer Freelium technologie geïntegreerd is in een commerciële oplossing, leidt dit ertoe dat MRI eenvoudiger en goedkoper is toe te passen. Dit is met name belangrijk in ontwikkelingsgebieden die de noodzakelijke infrastructuur missen. En ook voor grote stedelijke gebieden is het een interessante ontwikkeling, omdat het plaatsen van de magneet daar vaak meer kost dan de magneet zelf. Patiënten die momenteel geen toegang hebben tot de diagnostische voordelen van MRI, krijgen dit in de toekomst wel dankzij deze baanbrekende technologie.

Revolutionaire vooruitgang

“Bij GE Healthcare werken we aan het oplossen van de grootste problemen van onze klanten”, aldus Stuart Feltham, magnet engineering leader bij GE Healthcare MR. “Het feit dat MRI’s zoveel helium nodig hebben, maakt het uitvoeren van een MRI gecompliceerd en duur. Bovendien is het ingewikkeld om de systemen te installeren. Freelium is ontworpen om deze uitdagingen hard aan te pakken. Het is een revolutionaire vooruitgang voor de industrie en we kijken uit naar de integratie van Freelium technologie in MRI-systemen, zodat artsen en hun patiënten hiervan kunnen profiteren. Nog steeds heeft meer dan zeventig procent van de wereldbevolking geen toegang tot MRI. Door gebruik te maken van onze technologie, kunnen we dit verhogen.”

Bron: Lewis

Vorig artikelNieuwe techniek ingezet voor behandeling hartritmestoornis
Volgend artikelEinde aanwijzing verpleeghuis De Lozerhof
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.