Scherp debat over antidepressiva

Array

‘Dat is oorlogstaal. Zo voer je geen gesprek.’ Dat zei Damiaan Denys, hoogleraar psychiatrie aan het AMC Amsterdam en voorzitter van de beroepsvereniging NVvP, maandag in Trouw. Hij reageerde op felle uitspraken van de Deense hoogleraar Peter Gotzsche.

Het dagblad Trouw schreef zaterdag dat hoogstens 2 % van de uitgeschreven recepten voor antidepressiva terecht wordt uitgeschreven, volgens Gotzsche en de Nederlandse arts Dick Bijl. Aanleiding voor het gesprek met Bijl was een nieuw boek van Gotzsche: Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning. Bijl trekt in het interview de conclusie dat antidepressiva nutteloos en schadelijk zijn. Bijna een miljoen Nederlanders zijn volgens Bijl beter af zonder deze geneesmiddelen.


Terughoudender

‘Niemand wil terug naar de situatie dat honderdduizenden mensen zonder medicijnen in een instelling verblijven, opgesloten en vastgebonden’, zegt Denys. ‘Dat zou gebeuren als we antidepressiva zo goed als zouden afschaffen.’ Hij voegt er aan toe: ‘Zeker bij lichte depressies kunnen artsen terughoudender zijn met pillen. Psychiaters raden die dan ook vaak af. Ook wij vinden dat mensen te snel een psychiatrische diagnose krijgen. Maar vergeet niet dat mensen het steeds moeilijker vinden om psychisch leed te accepteren, en dat de politiek mensen met verward gedrag het liefst de psychiatrie inschuift.’

Lijden

‘Tendentieuze berichtgeving zoals zaterdag op de voorpagina van Trouw is voor niemand goed’, zegt kinder- en jeugdspsychiater Jet Roobol dinsdag in Trouw. Ze erkent dat er teveel mensen zijn die antidepressiva krijgen voor milde klachten, om deze daarna jaren te slikken zonder controles. Maar ze beschrijft ook hoe zorgvuldig zij in haar praktijk omgaat met mensen die ernstig lijden aan het leven.

Verantwoord

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen deelt de kritiek van onder meer Denys op de uitspraken van Gotschze en Bijl. Ze jagen patiënten met psychische problemen onnodig angst aan. Bovendien kunnen de uitspraken patiënten er toe aanzetten om plotseling met hun medicatie te stoppen, zonder dat zij de gevolgen daarvan kunnen overzien. De Vereniging is warm voorstander van verantwoord medicijngebruik en een kritische blik daarop. Maar de Vereniging betreurt het dat het vertrouwen van kwetsbare patiënten en hun omgeving in psychiaters en huisartsen wordt beschadigd door ongenuanceerde uitspraken.

Bron: VIG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen