Intra-arteriële behandeling (IAT) van acuut herseninfarct in basispakket

Intra-arteriële behandeling (IAT) van een acuut herseninfarct (CVA) behoort vanaf 1 januari 2017 tot het basispakket. Het gaat om een relatief nieuwe behandeling om het stolsel dat het hersenvat afsluit te verwijderen. Een klein deel van de patiënten met een CVA komt voor deze complexe behandeling in aanmerking.

Voorwaardelijke toelating

Per 1 januari 2017 loopt de voorwaardelijke toelating (tot het basispakket) van IAT af. Sinds 2012 bestaat de mogelijkheid om interventies die niet voldoen aan het wettelijke criterium ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ voorwaardelijk toe te laten tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet. De voorwaarde bestaat uit de eis dat binnen een bepaalde periode gegevens over de effectiviteit van de interventie worden verzameld. Het Zorginstituut heeft nu beoordeeld dat IAT aan de voorwaarden voldoet, en daarmee in beginsel tot het basispakket behoort.

Hoogcomplexe zorg

Het gaat bij IAT om hoogcomplexe spoedzorg, die hoge eisen stelt aan de organisatie van zorg. Het is nu aan zorgaanbieders, zorgverzekeraar en patiëntenvereniging om tripartiet afspraken te maken waarin naast de medisch-inhoudelijke beschrijving ook de organisatie van de zorg binnen de CVA-keten wordt beschreven. Vanuit kwaliteitsoogpunt zijn er vervolgens regionale afspraken nodig om IAT binnen de CVA-ketenzorg goed in te bedden. Vooralsnog stelt het Zorginstituut daarom voor om deze zorg niet in andere centra aan te bieden dan de centra, die bij het VT traject waren betrokken.

Meerjarenagenda

Het Zorginstituut vindt dat dit onderwerp in aanmerking komt voor plaatsing op haar Meerjarenagenda: een overzicht van de gebieden van zorg waarvoor met voorrang kwaliteitsstandaarden, meetinstrumenten en informatiestandaarden worden ontwikkeld. IAT vindt hierbij aansluiting bij het reeds bestaande traject op de Meerjarenagenda over spoedzorg.

Bron: Zorginstituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen