100e robotoperatie prostaatkanker in het Martini Ziekenhuis

Array

Uroloog Hylco Wiarda heeft onlangs in het Martini Ziekenhuis de honderdste prostaatkankerpatiënt met behulp van de Da Vinci robot geopereerd. Met de operatierobot is langdurig precisiewerk op moeilijk bereikbare plaatsen mogelijk, met betere uitkomsten, minder bijwerkingen en een kleinere kans op complicaties tot gevolg. De operatierobot wordt sinds eind vorig jaar ingezet binnen de specialismen Chirurgie en Gynaecologie en met name Urologie, voor de behandeling van prostaatkanker.

Voorspoedig herstel van patiënt

Gijs Reisiger (59) is de honderdste patiënt die met behulp van de operatierobot is geopereerd aan prostaatkanker. De heer Reisiger: ‘Begin oktober was mijn PSA-waarde te hoog en bleek het mis te zijn. Omdat mensen in mijn omgeving goede ervaringen met het Martini Ziekenhuis hebben, was het Martini mijn eerste keus. Samen met mijn uroloog hebben we de mogelijke keuzes besproken en het behandelplan vastgesteld.  In goed overleg besloten we over te gaan tot een operatie. Ik zag eerst best op tegen het idee van een operatie met een robot, maar het is mij heel erg mee gevallen.’ De operatie verliep succesvol en de heer Reisiger gaat positief het nieuwe jaar in; hij heeft vrijwel geen klachten meer na de operatie. ‘Wat ik vooral op prijs stelde, was dat ik zowel voor als na de behandeling, duidelijke en volledige informatie kreeg. Ook kon ik altijd contact opnemen via de mail en telefoon als ik een vraag had. En dan kreeg ik altijd snel een reactie’, vertelt Gijs Reisiger.

Veel voordelen voor patiënt

Uroloog Hylco Wiarda is tevreden over het opereren met de Da Vinci robot: ‘Voor de patiënt heeft de operatie veel voordelen, er is minder bloedverlies en we hoeven maar kleine sneetjes te maken. Patiënten herstellen zo veel sneller. Mensen komen inmiddels uit heel Noord Nederland om hier geopereerd te worden.’ Voor het behandelen van prostaatkanker werkt het Martini Ziekenhuis samen met de Martini Klinik Hamburg, het grootste prostaatcentrum van Europa met de beste resultaten en de minste complicaties ter wereld. Hun concept, waarin met wetenschappelijk onderzoek het medisch proces wordt getoetst, is daarin van groot belang.

De beste prostaatkankerzorg

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: ‘Precies een jaar geleden is de eerste patiënt geopereerd met de Da Vinci Robot. Als ziekenhuis hebben we een bewuste keuze gemaakt voor deze manier van opereren bij patiënten met prostaatkanker. Door het gebruik van deze nieuwe en verbeterde technieken willen wij namelijk de beste zorg blijven bieden; zorg die waar mogelijk minder ingrijpend is voor de patiënt.’

Bron: Martini Ziekenhuis

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen