CZ en Zorg en Zekerheid mogen niet op de stoel van de arts plaatsnemen

Rechter fluit zorgverzekeraars CZ en Zorg en Zekerheid terug om weigeren revalidatie

Voor revalidatiepatiënten die verzekerd zijn bij zorgverzekeraars CZ en Zorg en Zekerheid kan het jaar niet beter beginnen. In 2016 weigerden CZ en Zorg en Zekerheid in veel gevallen om de revalidatiebehandeling te vergoeden. CZ en Zorg en Zekerheid meenden dat deze patiënten geen revalidatiebehandeling nodig hadden. Daarmee stelden zij het oordeel van de behandelend arts ter discussie. De rechtbank in Breda oordeelde vandaag dat de twee zorgverzekeraars niet op de stoel van de revalidatiearts mogen zitten. In de drie casussen die voorgelegd waren aan de rechtbank, oordeelde de rechter dat op onjuiste gronden tot afwijzing was overgegaan.

De uitspraak volgt nadat de landelijke opererende revalidatiespecialist OCA en enkele patiënten een kort geding hadden aangespannen tegen de zorgverzekeraars. ‘Wij gaan ervan uit dat de uitspraak reden vormt voor CZ en Zorg en Zekerheid om hun beleid te herzien, zodat niet alleen deze drie patiënten profijt hebben van de uitspraak’, stelt Hermine van Schaik, algemeen directeur van de landelijke keten OCA. ‘Er zijn honderden patiënten die nu weer gewoon in behandeling willen komen’.

Volstrekt onredelijke eis

Advocaat Koen Mous voegt toe: ‘De beoordeling door de zorgverzekeraars wordt in duidelijke bewoordingen bekritiseerd. Daarbij gebruikt de rechter woorden als  ‘zonder enige motivering’, ‘een volstrekt onredelijke eis’  en ‘onbegrijpelijk’. De rechter geeft daarmee een fikse tik op de vingers. Daarnaast geeft de rechter in het vonnis duidelijk aan wat de rol van de zorgverzekeraars wél is. Zij zullen het oordeel van de arts in principe moeten respecteren. Ook ik ga er vanuit dat de betreffende zorgverzekeraars hun beleid nu spoedig zullen herzien.’

Positie arts te lang ondermijnd

Van Schaik: ‘De rechter geeft hiermee een duidelijk signaal af dat verzekeraars zich niet moeten bemoeien met het oordeel van de arts. Te lang is de autonomie van de arts ondermijnd, en daar is vandaag een einde aan gekomen. Dit is niet alleen in het belang van revalidatiepatiënten, maar van alle patiënten die volgens hun arts of specialist een behandeling nodig hebben.’

De twee zorgverzekeraars werden in december door OCA en enkele gedupeerde patiënten voor de rechtbank gedaagd. ‘We zaten in de vreemde situatie dat patiënten met een indicatie voor medisch specialistische revalidatie bij CZ en Zorg en Zekerheid nul op het rekest krijgen, terwijl patiënten met exact dezelfde indicatie bij andere zorgverzekeraars vrijwel meteen toestemming krijgen om in behandeling te komen. De zorgverzekeraars leggen het oordeel van de revalidatiearts zonder uitleg naast zich neer. In het belang van de afgewezen patiënten en om te voorkomen dat de positie van de arts helemaal wordt uitgehold, hebben we het oordeel van de rechter gevraagd.’

Deelnemen maatschappelijke leven

Nederland telt 2,2 miljoen mensen met chronische pijn. 650.000 mensen kampen met de gevolgen van kanker. Voor velen van hen is revalidatie van groot belang om weer aan het maatschappelijke leven te kunnen deelnemen.

vonnis 04.01.2017

Bron: OCA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen