Staatssecretaris Van Rijn over de campagne tegen financiële uitbuiting

Array
Financiële uitbuiting: grijp in bij ‘niet pluis’-gevoel

Naar schatting wordenx in Nederland zo’n 30.000 ouderen elk jaar slachtoffer van financiële uitbuiting zijn. Dat is heel veel. En toch is het lastig om te vertellen dat het je overkomt. Oplichting, uitbuiting of financieel misbruik kunnen dichtbij elkaar liggen. Zeker wanneer het slachtoffer kwetsbaar is of er geen controle is wanneer de geldzaken (gedeeltelijk) uitbesteed worden. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft een belangrijke boodschap: denk op tijd na over uw eigen situatie. En wanneer u het gevoel heeft dat er iets niet pluis is: zoek hulp. Het is niet iets om je voor te schamen.

In het AVROTROS-programma Opgelicht?! zien we mevrouw Van Kampen, die plotseling aanmaningen krijgt. Na enig speurwerk blijkt dat de AVROTROS-programma Opgelicht?!. Mevrouw van Kampen gaat namelijk niet zelf op pad om haar boodschappen te doen: dat doet de verzorgster altijd voor haar.

Grip op geldzaken

Het verhaal van mevrouw Van Kampen staat volgens de ANBO niet op zichzelf. Jaarlijks worden 30.000 mensen slachtoffer van financieel misbruik of uitbuiting. De meeste zaken worden echter niet gemeld: het steunpunt Huiselijk Geweld ontving in 2014 slechts 430 meldingen van financieel misbruik. Daarom heeft ANBO een flink aantal vrijwilligers opgeleid om voorlichting te geven over de risico’s en het voorkomen van financieel misbruik. De reacties op deze voorlichting maken duidelijk hoe weinig mensen nadenken over het moment dat ze geen grip meer hebben op de eigen geldzaken.

‘Omgeving let op!’

Vooral de omgeving moet zich bewust zijn van de risico’s en onduidelijke signalen goed interpreteren. Daarnaast moeten mensen zich goed voorbereiden op het moment dat het zelfstandig beheren van de financiën niet meer lukt. Maak goede afspraken, leg deze op papier vast en maak niet één persoon eindverantwoordelijk, maar laat meerdere mensen meekijken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is recent een campagne gestart die de omgeving alerter moet maken op signalen van financiële uitbuiting.

Bron: ANBO & AVROTROS

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen