Expertise Erasmus MC erkend

De Europese Unie heeft de komst bevestigd van 23 referentienetwerken voor zeldzame ziekten. Het Erasmus MC is betrokken bij 17 ervan, het hoogste aantal van alle Europese zorginstellingen.

Normen

Expertisecentra voor zeldzame aandoeningen moeten voldoen aan EU-normen om opgenomen te worden in de zogeheten European Reference Networks (ERN’s). Daarin bundelen expertisecentra hun krachten, zodat ze beter kunnen samenwerken. Met de erkenning van de EU zijn in heel Europa de expertisecentra bekend waar patiënten met zeldzame aandoeningen terechtkunnen.

Goedgekeurd

De expertisecentra van het Erasmus MC nemen deel in 17 van de 23 goedgekeurde netwerken: BOND, CRANIO, Endo-ERN, ERN-RND, ERNICA, ERN-LUNG, ERN-Skin, EURACAN, EuroBloodNet, EURO-NMD, ERN GENTURIS, ITHACA, MetabERN, PaedCan-ERN, ReCONNET, RITA en VASCern.

Coördinatie

Twee van de netwerken worden vanuit het Erasmus MC gecoördineerd: CRANIO door prof. Irene Mathijssen en ERNICA door prof. René Wijnen. “Deze toetsing in Europees verband is een goede basis”, zegt Wijnen: “Het is een officiële erkenning van onze expertisecentra, gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.”

Patiënten

Wijnen is uitgesproken over wat de erkenning van de netwerken bijzonder maakt: “Het hele proces is geïnitieerd door patiëntenorganisaties in heel Europa. Door met hen samen te werken, hebben we dit bereikt. Alleen in samenspraak met patiënten kunnen we verbetering realiseren.”

Leading

“We kloppen ons hier in Rotterdam niet zo snel op de borst, maar misschien moet je dat nu wel doen. We zijn op het gebied van zeldzame ziekten leading in Europa. Dat wordt door deze erkenning bevestigd. Daarnaast zijn we, dankzij dit proces van accreditatie, als expertisecentra in het Erasmus MC ook onderling beter gaan samenwerken. Dat is iets wat uiteindelijk ook ten goede komt aan de patiënt.”

Lijst

Bekijk de lijst met goedgekeurde netwerken.
Kijk ook op de website van het Erasmus MC voor een overzicht van de expertisecentra zeldzame aandoeningen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen