Maatregelen verkoudheidsvirus RSV

0
1041

De afdelingen Intensive Care voor kinderen van de umc’s hebben maatregelen getroffen om de toegenomen drukte in goede banen te leiden. Ook de IC van het Erasmus MC-Sophia heeft dit gedaan.


Epidemie

Op dit moment is in Nederland sprake van een ernstige RSV-epidemie. De afkorting staat voor respiratoir syncytieel virus, ook wel aangeduid als het verkoudheidsvirus. RSV komt seizoensgebonden voor, doorgaans van november tot en met maart.

Toeloop

Door de huidige epidemie kampen de kinder-IC-afdelingen van de umc’s met een verhoogde toeloop van patiëntjes en capaciteitsproblemen. Dankzij maatregelen die zijn getroffen en dagelijks overleg tussen de kinder-IC-afdelingen van de acht umc’s, lukt het om de zieke kinderen een adequate behandeling te bieden.

Uitgesteld

De getroffen maatregelen zijn dat de niet-spoedeisende operaties waar mogelijk worden uitgesteld. Verder zijn de verloven van medisch personeel zo nodig ingetrokken. Daarnaast is de hulp van volwassen- en neonatologische afdelingen Intensive Care ingeroepen. De genomen maatregelen worden bevestigd door prof. Edmond Rings, hoofd van zowel het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam als het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC in Leiden.

Symptomen

De meeste kinderen raken gedurende het eerste levensjaar met RSV geïnfecteerd. Het virus is gemakkelijk overdraagbaar, onder meer via de handen en kleding, en verspreidt zich snel. Het dringt het lichaam binnen via neus, keel of ogen. Symptomen zijn onder meer hoesten en moeilijk, piepend ademhalen of lusteloosheid. Ook een oor- of longontsteking kan het gevolg zijn.

Ernstig

Deze infectieziekte kan ernstig toeslaan, onder meer bij baby’s die verzwakt zijn of te vroeg geboren. Kinderen onder de twee jaar lopen extra risico. Bij een besmetting kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn, dat is het geval bij gemiddeld een op de honderd geïnfecteerde kinderen. Een kleine minderheid van de opgenomen kinderen moet naar de afdeling Intensive Care. RSV is in landen als Nederland zelden fataal.

Bron: RIVM & Erasmus MC
Vorig artikelExpertise Erasmus MC erkend
Volgend artikelNieuwe behandeling tegen Hepatitis C in het basispakket
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.