Minder pijn bij schouderoperaties in ViaSana

Array

De anesthesiologen van ViaSana hebben sinds kort bij een aantal schouderoperaties een nieuw middel toegevoegd aan de verdoving. Met name de pijn die binnen de eerste 24 uur optrad, werd vaak als heftig beschouwd. Omdat de nieuwe verdoving 24 uur werkt, heeft de patiënt minder last van de eerste wondpijn. Het oude middel werkte 12 tot 14 uur waardoor patiënten in de avond en nacht veel pijn kregen. ViaSana bekijkt of de techniek ook bij andere schouderoperaties kan worden toegepast.

Minder medicatie

Bij de eerste patiënten is onderzocht wat zij van de techniek vonden. Na een overnachting in de kliniek konden deze patiënten zonder pijn met ontslag. Als voorzorgsmaatregel kregen zij pijnmedicatie mee naar huis. Bij telefonische controle bleek ook dat thuis minder pijn optrad waardoor patiënten niet alle pijnmedicatie nodig hadden. De resultaten zijn zo goed dat mogelijk in de toekomst patiënten eerder naar huis kunnen. Ook orthopedisch chirurg Ralph Eijdems merkt verschil: “Tijdens het visitelopen zag ik dat patiënten na een hersteloperatie van de schouderpees veel pijn hadden. Dankzij de nieuwe verdovingstechniek hebben deze patiënten nauwelijks nog pijn, de verbetering durf ik gerust spectaculair te noemen.”

Minder risico’s

Alle patiënten die een schouderoperatie moeten ondergaan in ViaSana krijgen een lokale (plexus) verdoving in de hals. Bij het plaatsen van de verdoving, wordt gebruik gemaakt van een echoapparaat. De zenuwen worden in beeld gebracht en hieromheen wordt de verdoving achtergelaten. In de meeste gevallen is het hierdoor onnodig om algehele narcose te geven. Wel kunnen patiënten kiezen voor een sedatie(roesje) als zij liever niks van de operatie mee willen krijgen. Deze combinatie van technieken heeft minder risico’s dan een algehele narcose.

Internationale literatuurstudie

ViaSana gebruikt de nieuwe techniek omdat recentelijk de resultaten van een internationale literatuurstudie zijn gepubliceerd. Deze studie toonde aan dat een aanpassing in het verdovende middel bij plaatselijke verdovingen zorgt voor een beter herstel. De anesthesiologen en orthopedisch specialisten van ViaSana streven samen naar een continue optimalisatie van het operatietraject voor de patiënt. Zij maken gebruik van nieuwe ontwikkelingen en passen deze ontwikkelingen toe in de praktijk.

Bron: Kliniek ViaSana

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen