GBH verslaafden hebben nog maandenlang heftige angsten

Array

De partydrug GHB of vloeibare xtc hoort tot de moeilijkst te behandelen verslavingen, bericht de Volkskrant. Uit onderzoek van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid is nu gebleken hoe dit komt: de gebruikers zien GHB als een middel met vrijwel alleen goede kanten. GHB geeft geen kater en de problemen beginnen pas echt op het moment dat er ontwenningsverschijnselen optreden.

Gebruikers beginnen vaak op feesten met de drug. Daardoor voelen ze zich zelfverzekerder. Als ze vervolgens steeds vaker gaan gebruiken, houden de voordelen aan. Faalangst verdwijnt, gebruikers worden socialer en vrolijker.

Maanden lang heftige angsten

Mensen die stoppen met het middel krijgen echter heftige angstaanvallen, hartklachten, gaan ‘shaken’.Na gebruik van GHB verdwijnen die klachten onmiddellijk. Dat afkicken zo moeilijk verloopt, komt volgens de onderzoekers doordat verslaafden nog maandenlang heftige angsten hebben.

Het is moeilijk om GHB te doseren, waardoor de effecten heel verschillend zijn bij minimaal verschillende doses. Ook de effecten verschillen ook sterk van persoon tot persoon. Door het trage intredingseffect zijn gebruikers soms in de waan dat de GHB geen effect heeft, waardoor ze snel nog een dosis nemen. Dat leidde ook in ons land al tot dodelijke slachtoffers.

Bron: Radboudumc & De Volkskrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen