InLife, mantelzorg voor mantelzorgers

Array

Om mantelzorgers van mensen met dementie te ondersteunen en ontlasten, hebben onderzoekers van Alzheimer Centrum Limburg, Universiteit Maastricht en Maastricht UMC+ een online hulpmiddel ontwikkeld, InLife geheten. InLife bestaat uit een website en een app, met tal van functies. Zo kunnen mantelzorgers door gebruik te maken van de tool mensen uit hun omgeving uitnodigen om hulp te bieden. Daartoe zijn zogenoemde zorgcirkels ingericht. De binnenste zorgcirkel bestaat uit de directe familie van de persoon met dementie. De middelste zorgcirkel wordt gevormd door vrienden, kennissen en buren; en de buitenste zorgcirkel door professionals zoals de case manager. De mantelzorger stelt concrete hulpvragen waarop mensen in de verschillende zorgcirkels, zowel veraf als dichtbij, kunnen intekenen. Het is met andere woorden een laagdrempelige manier om hulp te organiseren bij de mantelzorg, waardoor taken (beter) verdeeld worden en de mantelzorger ontlast wordt. Mantelzorg voor de mantelzorgers kortom.

Platform

InLife heeft daarnaast ook de functie van platform voor informatie en positieve sociale interactie. Er is een tijdlijn, waarop dagelijkse gebeurtenissen rond de persoon met dementie en persoonlijke berichten gedeeld kunnen worden, maar ook foto’s van nu en vroeger. Er is een agenda waarin activiteiten aangekondigd en gepland worden inclusief verzoeken om ondersteuning. Er is een zorgboek voor alle relevante gegevens rond de zorg van de persoon in kwestie, en een kompas voor algemene informatie over dementie. Een en ander moet er toe leiden dat er meer interactie ontstaat tussen betrokkenen, een positieve sfeer, meer betrokkenheid en commitment.

Mantelzorgers  gezocht

Om de website en de app te testen, zoeken de onderzoekers mantelzorgers die InLife willen uitproberen en beoordelen. Daarbij moeten uiteindelijk vragen beantwoord worden zoals: is de tool effectief? Is er daadwerkelijk meer sociale steun? Is er een betere kwaliteit van leven? Iedereen die mantelzorger is voor een naaste met dementie, kan meedoen door zich aan te melden via de website: www.myinlife.nl.

Achtergrond problematiek

Mantelzorgers van personen met dementie raken nogal eens overbelast. Het zijn vaak mensen met een baan en een gezin, die de mantelzorg voor bijvoorbeeld hun vader of moeder ‘erbij’ doen. Maar liefst 80 procent van de mantelzorgers is overbelast en wordt depressief. Daarbij komt dat er vaak een grote drempel is om steun te vragen. In dat licht bezien is InLife een belangrijk online hulpmiddel om sociale steun te vergroten.

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen