Jeroen Bosch Ziekenhuis in actie voor AYA’s, jongeren met kanker

Array

AYA’s en hyacintenkwekers organiseren derde HAYAcinten-verkoopactie

Op vrijdag 13 januari staat tussen 09.30 tot 16.00 uur een stand op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis waar u voor € 4,- een bosje kleurige hyacinten kunt kopen. De opbrengst van deze verkoop gaat volledig naar het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ platform. Dit platform heeft tot doel om voor jongvolwassenen met kanker de levensverwachting en levenskwaliteit te verbeteren. Dit jaar doen 10 ziekenhuizen die verbonden zijn aan dit platform mee aan de HAYAcinten-actie. De hyacinten worden voor het derde jaar op rij belangeloos beschikbaar gesteld door hyacintenkwekers en bloemenveiling Flora Holland.

Door hyacinten te verkopen, wil de organisatie zoveel mogelijk geld op halen voor jongvolwassen in ‘de bloei’ van hun leven met kanker. De opbrengst gaat onder andere naar SPACE 4 AYA, het nationale symposium op 8 maart 2017 over kanker op AYA-leeftijd. De actie heeft als doel de zorg voor deze doelgroep te verbeteren, het wetenschappelijk onderzoek over kanker op de AY-A leeftijd te stimuleren en de kennis en kunde over ‘Jong & Kanker’ een structurele plek te geven in de diverse opleidingen voor zorgprofessionals.

Vergeten doelgroep

Per jaar horen gemiddeld 2.700 jongeren en jongvolwassenen (AYA’s) in de leeftijd tussen de 18-35 jaar dat zij kanker hebben. AYA’s hebben net als kinderen en ouderen leeftijdspecifieke behandeling en (na)zorg nodig. Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ platform vindt het belangrijk om patiënten tussen de 18 en 35 jaar als aparte doelgroep te beschouwen en zorg hier op af te stemmen. In het platform werken AYA’s en professionals nauw samen aan de beste zorg. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de medische problemen, maar ook naar vraagstukken over bijvoorbeeld werk, hypotheken, seksualiteit en kinderwens. Met het openen van AYA-poli’s in het Radboudumc en het UMCU is een grote stap gezet in het aanbieden van AYA zorg. Meer AYA poli’s volgen.

Deelnemende ziekenhuizen

Dit jaar nemen tien ziekenhuizen op twaalf locaties deel die verbonden zijn aan het Nationaal AYA ‘ Jong & Kanker’ Platform: AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en Den Helder, LUMC, Maastricht UMC+, Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis, UMCG, UMC Utrecht Cancer Center, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Antoni van Leeuwenhoek en het Radboudumc.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis richten we ons op het bieden van voortreffelijke zorg. Zorg die veilig en gastvrij is en waarin een open dialoog mogelijk is tussen zorgverlener en patiënt. Zorg die gegeven wordt in een stimulerende omgeving waarin continu wordt gestreefd naar verbetering en kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek, samenwerking met andere zorgpartners en bedrijven en door het opleiden van jonge medische en andere professionals. Zorg waarbij gewerkt wordt vanuit één kerngedachte: Aandacht maakt ’t beter.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit ’s-Hertogenbosch is een groot STZ-ziekenhuis met ruim 760 bedden en zo’n 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten binnen het JBZ zijn georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio

’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen