‘Rollator zegt haar niets, maar die mooie kar is van haar’

Array

Mevrouw van Dijk is één van de hoofdpersonen in de filmpjes over het lerend vermogen van mensen met dementie. Ze woont in WZH Rustoord en gaat graag een blokje om maar kan niet zonder rollator. Alleen vergat ze die telkens. Ergotherapeute Manja Trouw bedacht een fantastische oplossing.

‘’Mevrouw liep moeilijk maar je merkte dat bij het lopen niet helemaal stabiel was,’’ vertelt de ergotherapeute. Zij bedacht een oplossing in de vorm van emotieleren. Daarbij leren mensen met dementie iets nieuws aan, door het gebruik van sterke emoties.

Bloemetjes haken

’’We zijn gaan nadenken over wat mevrouw Van Dijk leuk vindt. Nu hield ze altijd erg van bloemetjes en plantjes en toen kwam de activiteitenbegeleider met het idee ‘ik kan wel wat bloemetjes voor je haken’’.

Vervolgens ging mevrouw Van Dijk met hulp van Manja haar rollator versieren met die gehaakte bloemetjes. Onder het versieren bleef mevrouw Van Dijk hardop herhalen hoe mooi en leuk ze haar rollator vond door de bloemetjes. ’’We waren klaar en er kwamen twee verzorgenden op ons af,’’ vertelt Manja. ’’Daar zei mevrouw Van Dijk heel trots tegen dat ze van mij die bloemetjes had gekregen.’’

Helemaal gelukkig

Manja en haar collega’s vertelden de vrouw vervolgens met nadruk dit een cadeau voor haar was. ’’Vervolgens was ze helemaal gelukkig…en vervolgens vergat ze haar rollator niet meer. Waarschijnlijk zegt het woord rollator haar helemaal niets. Maar het mooie versierde karretje is van haar. De ergotherapeute besluit: ’’Het gaat er dus echt omdat op dat moment zelf die positieve emotie heel sterk wordt gevoeld en daardoor wordt verbonden, in dit geval aan die rollator.’’

Bron: Opnieuwgeleerdoudgedaan.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen