Toezicht vier aanbieders kleinschalige jeugdhulp met verblijf

Array

De inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg hebben een Toets kleinschalige jeugdhulp met verblijf uitgevoerd bij vier gezinshuizen. Voor het kleinschalig zorgaanbod voor jeugd in zorgboerderijen en gezinshuizen hebben de inspecties een op maat gesneden toezicht ontwikkeld. Het toezicht is gebaseerd op het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd.

De inspecties gaan na of de aanbieder aan 32 verwachtingen uit dit toetsingskader die gelden voor kleinschalig zorgaanbod voldoet. De verwachtingen zijn afkomstig uit de vijf thema’s van het toetsingskader Jeugdhulp met verblijf: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.

  • Gezinshuis Uniek voldoet aan alle getoetste verwachtingen voor verantwoorde jeugdhulp.
  • Gezinshuis Almkerk voldoet aan 31 verwachtingen van de 32 beoordeelde verwachtingen. Bij het van bieden van passende hulp door de professionals zijn verbeteringen nodig.
  • Gezinshuis Montferland voldoet aan 28 van de 30 beoordeelde verwachtingen. Verbeterpunten zijn er bij het werken volgens professionele standaarden en het systematisch uitvoeren van kwaliteitsmanagement.
  • Bij Gezinshuis Valentis zijn 19 van de 32 verwachtingen als onvoldoende beoordeeld. Op het moment van het toezicht was onder andere de veiligheid van de jeugdigen onvoldoende geborgd. In opdracht van de inspecties heeft Valentis inmiddels een risicoanalyse geleverd van ieder kind dat in het gezinshuis woont. Ook heeft het gezinshuis plannen gemaakt om de veiligheid van de jeugdigen beter te borgen. Om te voldoen aan alle verwachtingen moet het gezinshuis nog diverse verbeteringen doorvoeren bij de uitvoering van de hulpverlening, de cliëntenpositie en de organisatie.
Gezinshuizen

Binnen drie maanden moeten de gezinshuizen een schriftelijke verklaring geven waaruit blijkt hoe ze hebben gezorgd dat is voldaan aan alle verwachtingen. De inspecties volgen de voortgang bij deze gezinshuizen en toetsen de verbeteringen in de praktijk. In 2017 is het toezicht op kleinschalige aanbieders van jeugdhulp een aandachtspunt van de inspecties.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen