Lijsttrekkers, de zorg is chefsache, toon lef en maak keuzes

Array

Politieke partijen missen de moed om eerlijk te zijn over de onvermijdelijke keuzes in de zorg. Ze houden de kiezer in de waan dat iedereen altijd en op elke leeftijd de allerbeste zorg kan krijgen. Concrete maatregelen voor grote zorgvraagstukken ontbreken in veel verkiezingsprogramma’s. Dat concludeert het actiecomité Het Roer Moet Om in hun oproep ‘Samen dapper voor de zorg’, ondersteund door een aantal kopstukken uit de zorg. Politici moeten keuzes maken en durven zeggen wat er allemaal niet kan. De zorg is ‘chefsache’, aldus het actiecomité, dat daarom de lijsttrekkers oproept zich uit te spreken tijdens een speciaal verkiezingsdebat op 21 januari in Carré.  

Lees hier de oproep aan de politieke partijen:
Samen dapper voor de zorg 

Teken hier de petitie.

Het actiecomité dringt aan op een ‘deltaplan’ om de zorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk te houden. ‘Samen dapper voor de zorg’ vat de noodzakelijke keuzes samen in tien punten. Zo moeten politici benoemen wat wel en niet uit de publieke middelen betaald kan worden. Terwijl zij bouwen aan een goed stelsel, moeten ze – binnen vastgestelde kaders – de inhoud van de zorg aan de professionals overlaten en het ‘georganiseerde wantrouwen’ inruilen voor vertrouwen in diezelfde zorgverleners. De oproep breekt daarnaast een lans voor de kwetsbaren in de samenleving, die niet de dupe mogen worden van het dogma van ’eigen regie’.

Lef tonen

De opstellers onderstrepen dat elke preventiemaatregel om de volksgezondheid te verbeteren ‘futiel’ is zolang de overheid het roken niet uitbant. De politiek moet het lef tonen om roken uit het publieke domein te verdrijven. Diezelfde moed die de opstellers vragen bij het maken van heldere politieke keuzes en eerlijke campagneboodschappen.

Nationaal debat

Het actiecomité Het Roer Moet Om, dat eerder succesvol actie voerde voor hervormingen in de huisartsenzorg, roept op tot een voortgaand publiek debat met de hele samenleving over de koers van de zorg met als start het nationaal debat Politieke Keuzes in de Zorg, dat Het Roer Moet Om op 21 januari in Carré organiseert. Alle lijsttrekkers zijn hier voor uitgenodigd.
De oproep ‘Samen dapper voor de zorg’ is te lezen op www.hetroermoetom.nu.
Peter de Groof, huisarts,
Bart Meijman, huisarts,
Toosje Valkenburg, huisarts,

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen