LUMC-Campus Den Haag: aansluiten bij de praktijk

De werkconferentie van de LUMC-Campus Den Haag op 17 januari was druk bezocht. Doel van de conferentie was het uitwisselen van plannen en ideeën voor onderzoek, bijvoorbeeld naar ouderen- en jeugdzorg en zorggebruik in achterstandswijken. In speeddates en werkgroepen kwamen onderzoekers in contact met de mensen uit de zorgpraktijk in de Haagse regio.  

Op het programma stond een speeddatesessie, een voordracht door Pia Dijkstra en werkgroepen over 4 grote thema’s. Mattijs Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde, leidde de bijeenkomst.

In de speeddatesessie konden bezoekers een uur lang circuleren langs zo’n tien projecten: van ‘Haagse vaten’ tot ‘oncologie in multicultureel perspectief’. Sommige projecten lopen al een tijd, andere gaan binnenkort van start. De trekkers van de projecten gingen in gesprek met de bezoekers: mensen die in de Haagse regio in zorg en preventie werken.

Preventie

Keynote speaker was Pia Dijkstra, kamerlid en woordvoerder gezondheidszorg voor D66. Zij wees op het belang van preventie en de rol van het onderwijs en de sociale omgeving daarin. Ze riep de politiek op om preventieprojecten beter en langduriger te financieren. Daarnaast benadrukte ze dat een goed gesprek met de patiënt ook gefinancierd moet worden. Pas dan staat de patiënt werkelijk centraal.

Vragen en ideeën uit de praktijk

In de werkgroepen vertelden vier experts over hun onderzoeksterrein aan de hand van een casus. Gerard Jan Blauw (LUMC-Bronovo) over ouderenzorg, Robert Vermeiren (Curium-LUMC) over jeugdzorg, Margareth de Jong (Lijn 1 Haaglanden) over wijkgerichte samenwerking, en Mattijs Numans (LUMC) over big data. Bezoekers droegen vragen en ideeën aan uit de praktijk. De avond werd afgesloten met een korte plenaire sessie en een borrel.

LUMC-Campus Den Haag

De partners binnen LUMC-Campus Den Haag willen merkbare meerwaarde creëren op het gebied van innovatie in zorg en opleiding, medisch onderwijs en patiëntgebonden onderzoek in de Haagse regio. De belangrijkste partners in deze samenwerking zijn het LUMC, de Haagse STZ-ziekenhuizen: MCH-Bronovo en het Haga- Ziekenhuis (onderdeel van Stichting Reinier Haga Groep), Universiteit Leiden (Campus Den Haag) en de Gemeente Den Haag/GGD Haaglanden.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen