“Loop niet weg voor het bevolkingsonderzoek”

0
1342

 Van 19 tot 26 januari landelijke preventieweek baarmoederhalskanker

Vrouwen die worden behandeld voor baarmoederhalskanker, blijken vaak geen gebruik te hebben gemaakt van het bevolkingsonderzoek. Door goede voorlichting en regelmatig onderzoek kan deze vorm van kanker worden voorkomen.

Daarom wijzen de gynaecologen van Meander Medisch Centrum vrouwen op het vernieuwde bevolkingsonderzoek. Dit landelijke, preventieve onderzoek is vanaf 2017 op een andere, prettigere en praktischere manier georganiseerd. Het biedt vrouwen tussen de 30 en 60 jaar de mogelijkheid op gezette tijden bij de huisarts of thuis een uitstrijkje te laten maken. Hiermee kan (een voorstadium van) baarmoederhalskanker worden ontdekt waardoor eerder met behandelen kan worden gestart.

Gezondheidswinst

Van alle vrouwen die kanker krijgen, gaat het bij 2% om deze vorm van kanker. Bij het niet tijdig ontdekken en behandelen zijn de gevolgen ernstig, met zelfs overlijden tot gevolg. De overheid heeft daarom de screening op baarmoederhalskanker, net als borstkanker, opgenomen in het bevolkingsonderzoek. Het gaat om een vrijwillig onderzoek: deelname is niet verplicht. Kees Gerestijn, gynaecologisch oncoloog: “Het is buitengewoon jammer dat we soms vrouwen ‘missen’ . Soms denken vrouwen: ik heb geen klachten, dus ik hoef niet mee te doen aan het BVO. Of ze zijn bang voor het onderzoek of voor de mogelijke uitslag. Echter, bij het gros van de vrouwen is bij een afwijkend uitstrijkje geen sprake van kanker. Met een gericht onderzoek van de baarmoedermond kunnen we op onze poli goed vaststellen of er sprake is van een afwijking en welke gradatie deze heeft. Daardoor zijn we in staat om een specifieke behandeling te starten. Heel vaak is geen behandeling nodig en kan de vrouw gerustgesteld naar huis. Dat is pure gezondheidswinst.”

Nieuwe opzet

In de nieuwe opzet van het BVO wordt het uitstrijkje in eerste instantie alleen gecontroleerd op aanwezigheid van het HPV, het humaan papilloma virus. Alleen als dit aanwezig is, wordt ook onderzocht of er afwijkende cellen zijn. Het aantal keer dat een vrouw wordt opgeroepen, wijzigt: van standaard zeven maal tussen 30e en 60e jaar, naar maximaal vijf keer. Vanwege gerichter zoeken naar afwijkende cellen kan de huisarts gerichter doorverwijzen voor het vervolgonderzoek op de zogeheten CIN-poli in Meander Medisch Centrum. Wat ook nieuw is in het landelijke beleid, is dat vrouwen die niet naar de huisarts willen voor een uitstrijkje, thuis gebruik kunnen maken van een zelftest.

Vaccineren

Het HPV (humaan papilloma virus) is eigenlijk een familie van meer dan honderd virussen waarvan de twee belangrijkste virussen HPV 16 en HPV 18 zijn. Deze twee samen veroorzaken meer dan 70% van de afwijkingen aan de baarmoederhals. Deze virussen komen overal om ons heen voor en zitten op de huid en in slijmvliezen. In het Rijksvaccinatieprogramma worden meisjes op 12-jarige leeftijd opgeroepen om zich tegen deze twee virussen te laten inenten. Daardoor neemt de kans om door deze virussen te worden besmet zeer sterk af en daardoor ook het risico op het ontstaan van voorstadia van kanker.

Adviezen

Op de CIN-poli wordt veel aandacht besteed aan adviezen om baarmoederhalskanker te voorkomen. Roken en seksueel gedrag zijn twee belangrijke thema’s, die vaak ter sprake komen. Ook in de landelijke preventieweek (19 t/m 26 januari) is daar aandacht voor.

Bron: Meander MC

Vorig artikelJBZ onderscheidt zich op het gebied van kindgerichte zorg
Volgend artikelMannen hebben andere astma dan vrouwen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.