KWF financiert 2,25 miljoen euro voor infrastructuurproject voor biomedisch onderzoek

0
621

Researchproject TraIT ontvangt van KWF Kankerbestrijding een bijdrage van 2,25 miljoen euro om te bouwen aan een geïntegreerde Nederlandse biomedische onderzoeksinfrastructuur. In het kankeronderzoek ontstaan steeds meer mogelijkheden om sneller tot verbeterde diagnostiek en behandelmethodes te komen dankzij grootschalig verzamelen, verwerken en bewaren van gegevens. Voor de opslag en verwerking van die vele onderzoeksgegevens is een efficiënte en geïntegreerde onderzoeksinfrastructuur essentieel. Met dit project wordt een belangrijke stap gezet in deze ontwikkeling.

TraIT, wat staat voor Translational Research IT project, heeft sinds 2011 een unieke online suite van software applicaties voor translationele onderzoekers ontwikkeld en beschikbaar gesteld. Inmiddels maken bijna 3000 gebruikers voor ruim 400 (inter-)nationale studies hier actief gebruik van. TraIT is hiermee een van de voortrekkers van een geïntegreerde Nederlandse infrastructuur voor gezondheidsonderzoek, bekend onder de naam Health-RI, waarin meerdere infrastructuurprogramma’s samen optrekken. Zo komen ze tot één geïntegreerde nationale infrastructuur voor personalised medicine, een behandeling op maat voor mensen met kanker.

Doelbesteding
Corine van Vliet, Manager Doelbesteding KWF Kankerbestrijding: “De KWF-bijdrage aan TraIT draagt bij aan de inrichting van Health-RI waardoor biomedisch onderzoek sneller én efficiënter resulteert in een betere diagnostiek en behandelingen op maat. Kankerpatiënten hebben baat bij de totstandkoming van één nationale onderzoeksinfrastructuur.”
Onderzoeksinfrastructuur is een belangrijk thema van de Nationale Wetenschapsagenda. Health-RI is geïnitieerd vanuit de Nederlandse takken van Europese infrastructuren BBMRI, ELIXIR, EATRIS en DTL, op uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW). In de aanloop naar Health-RI komen initiatieven samen als TraIT, Parelsnoer, DTL,  Lygature en Health-Holland. Ook partijen als PALGA en IKNL zijn betrokken.
Bron: KWF