PeriScaldes realiseert integrale chronische zorg in Zeeland #EHW17

Array
Pilot voor regionaal digitaal patiënten portaal van start #EHW17

Het organiseren van chronische zorg rondom de Schelden van Zeeland, dat is waar PeriScaldes voor staat. De organisatie is ontstaan uit een recente fusie van de lokale zorggroepen de Bevelanden, Ketenzorg Walcheren en Zorggroep Schouwen-Duiveland. Samen bestrijken zij een gebied met een populatie van 240.000 inwoners. De samenwerking betekent dat nu potentieel belangrijke stappen worden gezet in het eenduidig organiseren van integrale zorg voor de Zeeuwse burger. Digitalisering speelt daarmee een belangrijke rol in het Zeeuwse zorglandschap.

PeriScaldes zet verdere stappen in het organiseren en faciliteren van zorg voor chronische patiënten en de zorg rondom kwetsbare ouderen. Door de fusie kan PeriScaldes breder ondersteunen bij het lokaal organiseren van de zorg rondom de patiënt. Om samenwerking en informatie-uitwisseling tussen zorgverleners binnen de regio te faciliteren heeft PeriScaldes gekozen voor brede samenwerking met VitalHealth Software. Hierdoor krijgen zorgverleners die betrokken zijn bij een chronische patiënt en/of kwetsbare oudere waar nodig toegang tot benodigde actuele patiëntinformatie die vanuit de expertise van meerdere zorgverleners is opgesteld, onder regie van de huisarts. Bovendien kunnen zij eenvoudig en veilig met andere zorgverleners overleggen. De patiënt hoeft daardoor niet meer bij elke zorgverlener opnieuw zijn of haar situatie toe te lichten.

Op weg naar een Regionaal Patiënten Portaal

De ondersteuning van de zorgverlener is echter nog maar de eerste stap voor PeriScaldes. Een tweede en minstens zo belangrijke stap voor PeriScaldes is optimale betrokkenheid en een betere ondersteuning van de (chronische) patiënt. Samen met de cliëntenraad nam fusiepartner De Bevelanden enige tijd geleden als onderdeel van een project rond zelfmanagement.  Daarbij is er de ambitie om patiënten beter te betrekken bij hun zorg zodat zij meer inzicht krijgen in hun aandoening. Naast genoemde mogelijkheden van het regionale patiëntenportaal, biedt het platform onder meer speciale educatie voor patiënten zodat zij snel wegwijs worden in hun eigen aandoening en hier beter mee kunnen omgaan.

eHealth is een beetje een hype met heel goede kanten. Onze vraag is of het ons echt brengt wat we zoeken. We zijn op zoek naar échte samenwerking tussen zorgverlener en patiënt, die voor beiden wat oplevert. Daarom is gekozen voor een ‘lerende’ pilot. Gaande de rit wordt het portaal naar aanleiding van de ervaringen van patiënten en zorgverleners aangepast. De projectleider van de PeriScaldes houdt daarvoor goed contact met de deelnemende praktijken. Heel leuk is dat het project door de zorgverleners zelf wordt getrokken in samenwerking met de cliëntenraad”, vertelt Maria van der Sluis, Algemeen Manager bij PeriScaldes.

Het is nog te vroeg in de pilot om aan te kunnen aangeven wat er daadwerkelijk verandert voor zowel de zorgverlener als de patiënt. De pilot loopt nog en wordt uitgebreid met huisartsenpraktijken binnen regio de Bevelanden. Ook in regio Schouwen-Duiveland gaan de eerste praktijken (en daarmee patiënten) aan de slag met zelfmanagement. Op vrijwillige basis proberen zorgverleners en patiënten het zelfmanagement-platform uit om te kijken wat zelfmanagement in de zorg in de praktijk kan brengen.

Bron: VitalHealth

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen