Blaaskankercentrum Rotterdam groeit

Het Blaaskankercentrum Rotterdam heeft in 2016 een groei laten zien van 64,5%. In 2015 bezochten 110 nieuwe patiënten het Blaaskankercentrum in Erasmus MC Kanker Instituut, in 2016 waren dit 181 nieuwe patiënten. Deze groei is met name te danken aan de samenwerking met het Maasstadziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis.

Steeds meer blaaskankerpatiënten vinden hun weg naar het Blaaskankercentrum in Rotterdam. Sinds april 2016 participeren zowel het Maasstadziekenhuis als het Sint Franciscus Gasthuis & Vlietland in het Blaaskankercentrum. In geen enkele andere regio in Nederland is de zorg voor blaaskanker zo georganiseerd. Om de week doet een specialist uit beide ziekenhuizen mee met het spreekuur van het Blaaskankercentrum, naast de specialisten van Erasmus MC Kanker Instituut.

Spierinvasief blaascarcinoom

De samenwerking met de ziekenhuizen zorgt ervoor dat patiënten met gevorderde blaaskanker (spierinvasief blaascarcinoom) uit zowel het Maasstadziekenhuis als het Sint Franciscus Gasthuis & Vlietland eenmalig het multidisciplinaire spreekuur van het Blaaskankercentrum bezoeken voor het opstellen van een persoonlijk behandelplan. Het spreekuur van het Blaaskankercentrum wordt bemand door een team van urologen, bestralingsartsen, oncologen, radiologen, een patholoog en verpleegkundigen gespecialiseerd op het gebied van kanker, psychosociale ondersteuning, incontinentie en wond- en stomazorg. Op deze manier krijgt de patiënt altijd een passend behandelplan en is het streven om op regionaal niveau de zorg voor patiënten met blaaskanker uniform te maken. Daarnaast bevordert het de samenwerking tussen de zorgprofessionals en kunnen patiënten makkelijker toegang krijgen tot deelname aan wetenschappelijk onderzoek.

De verwachting is dat het Blaaskankercentrum ook in 2017 zal blijven groeien door nieuwe samenwerkingen in de regio aan te gaan en het efficiënter inzetten van zorg.

Over het Blaaskankercentrum

In juni 2012 is in het Rotterdamse Erasmus MC Kanker Instituut het Blaaskankercentrum geopend voor patiënten met een gevorderde vorm van blaaskanker. Na de diagnose ‘blaaskanker’ volgt vaak een ingewikkeld zorg- en behandeltraject. Om dit voor de patiënt zo overzichtelijk mogelijk te laten verlopen, hebben specialisten zich verenigd in een multidisciplinair verband. Regionale krachten zijn gebundeld voor het best mogelijke advies en onderzoek op het gebied van blaaskanker. Voor meer informatie zie www.erasmusmc.nl/blaaskankercentrum.

Over Erasmus MC

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen