Bundeling van expertise borstkanker Noordwest Ziekenhuisgroep en Rode Kruis Ziekenhuis

Array
Bundeling van expertise Noordwest Ziekenhuisgroep en Rode Kruis Ziekenhuis: Diagnose borstkanker meestal binnen één dag

 Op 24 januari 2017 ondertekenden de raden van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Rode Kruis Ziekenhuis een overeenkomst tot samenwerking op het gebied van de borstkankerzorg.

Samenwerkende specialisten

Op drie locaties in de regio, Alkmaar, Beverwijk en Den Helder, werken de multidisciplinaire behandelteams van de Noordwest Ziekenhuisgroep en het Rode Kruis Ziekenhuis samen om hoogwaardige borstkankerzorg te kunnen bieden voor de gehele regio Noord-Holland Noord.

Snelle diagnose

Op de drie poliklinieken bundelen de betrokken specialismen hun expertise. Mamma-chirurg Gisela Moormann: “Daardoor is een snelle diagnose mogelijk waardoor patiënten niet lang in onzekerheid hoeven te zijn. De onderzoeken en het vaststellen van de diagnose vinden vaak binnen één dag plaats. Op de tweede of derde dag volgt dan het behandelvoorstel, dat in het gehele medische team besproken is.”

Topzorg met een menselijke maat

Ook voor de behandeling en de nazorg kunnen patiënten terecht op de polikliniek. “Daar zien patiënten steeds dezelfde gezichten, dat geeft vertrouwen,” vertelt Mathijs Hendriks, internist-oncoloog. ”De medisch-specialist die het diagnosegesprek voert, blijft hun behandelaar in het verdere traject. Daarnaast hebben alle patiënten een vaste contactpersoon die op de hoogte is van hun situatie en bij wie ze terecht kunnen met hun vragen.”

Multidisciplinaire behandelteams

In de poliklinieken werken alle professionals samen die betrokken zijn bij de behandeling van zowel goedaardige als kwaadaardige borstaandoeningen. Naast de mamma-chirurg en de internist-oncoloog zijn dat radiologen, plastisch chirurgen, radiotherapeuten, nucleair geneeskundigen, mammacare verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten.

Multidisciplinair en regionaal overleg

Alle behandelaars op de polikliniek zijn betrokken bij het maken van het behandelplan. De patiënten worden bovendien besproken tijdens een gezamenlijk overleg tussen de behandelteams op de verschillende locaties. Dit overleg vindt dagelijks plaats via een beschermde videoverbinding.

Cijfers

Een op de 7 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Borstkanker is de derde meest voorkomende kankersoort in Nederland. De nieuwe borstkliniek verwacht jaarlijks circa 600 patiënten te begeleiden en behandelen voor een kwaadaardige afwijking in de borst. Daarmee behoort de borstkliniek tot de drie grootste gespecialiseerde centra voor borstkankerzorg in Nederland.

Bron: Noordwest Ziekenhuisgroep 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen