Zwarte ontlasting en chronische hikklachten meest onbekende alarmsignalen van slokdarmkanker

0
1018
Bron: Thinkstock

Slechts twee op de tien Nederlanders weten zwarte ontlasting en chronische hikklachten te benoemen als alarmsignaal van slokdarmkanker. 66% weet het gevoel dat eten niet goed zakt te koppelen aan de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting in het kader van slokdarmkankerweek. Het is belangrijk dat Nederlanders alarmsignalen van slokdarmkanker tijdig herkennen.

In 2015 kregen ruim 2300 mensen in Nederland de diagnose slokdarmkanker, een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De ziekte komt drie keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen (1762 t.o.v. 607). Preventie en vroege opsporing zijn van groot belang. Overgewicht, overmatig alcoholgebruik en roken vergroten de kans op het krijgen van slokdarmkanker.

Alarmsignalen relatief onbekend

Het is van belang dat mensen snel de signalen van slokdarmkanker herkennen. Wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt opgespoord, is deze beter te behandelen. Het verhaal van Willem laat dit zien. De alarmsignalen worden niet altijd herkend. De Maag Lever Darm Stichting onderzocht de bekendheid bij Nederlanders.

Bron: MDLS