Bekendmaking jaarlijkse nominaties van de Spirit of Planetree Awards

Array
Innovatie in mensgerichte zorg

Iedereen heeft recht op goede mensgerichte zorg, zorg zoals we die graag zelf ook zouden willen ontvangen. Excellente mensgerichte zorg staat nooit stil. Daarom is het nodig dat er continue innovatie en verbeteringen plaatsvinden die leiden tot betere en veilige zorg, efficiëntere werkvormen en meer werkplezier.

Planetree stimuleert innovaties en verbeteringen in mensgerichte zorg en reikt jaarlijks 4 Spirit of Planetree Awards uit. Op 23 maart a.s. zal de uitreiking van deze awards plaatsvinden tijdens de jaarlijkse Planetree conferentie, de grootste Europese conferentie voor Mensgerichte Zorg, in het NBC in Nieuwegein.

Per heden maken we bekend dat 10 indrukwekkende initiatieven zijn genomineerd voor deze awards. 4 nominaties op het gebied van innovaties; nieuw of substantiële vernieuwingen in de zorg of fundamentele verdiepingen op bestaande initiatieven. En 6 nominaties op het gebied van projecten; sterke projecten die zich kenmerken door hun grote impact of slimme vertalingen van bestaande kennis.

4 Genomineerde Innovaties

Elver ontvangt in deze categorie maar liefst 2 nominaties:

Teamcoaching met honden: Op innovatieve wijze worden honden ingezet ten behoeve van reflectie op eigen gedrag binnen zelfsturende teams. Dit heeft een positief effect op de samenwerking met collega’s en verbetert de zorg voor cliënten.

Goed Leven Visie: Alle zorgverleners bij Elver die met mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EVMB) werken, worden getraind én gecoacht op het gebied van tijdig signaleren van probleemgedrag. Zij leren, ondanks de druk van dagelijks werk en overlopende agenda’s, gedrag tijdig op te merken en daar met liefdevolle zorg op aan te sluiten.

Rivas ZorggroepGewoontegetrouw: Voor mensen met dementie zijn gewoonten vaak de enige houvast en zekerheid. Rivas stelt deze gewoonten nu op een ongekend hoog niveau centraal, waardoor onbegrepen (soms complex) gedrag beter wordt begrepen en tot aanpassingen in de zorg leidt zodat de kwaliteit van leven wordt vergroot. Opvallend inzicht is dat gewoonten van zorgverleners zelf de gewoonten van de cliënt meer in de weg kunnen staan dan regels en systemen.

Spaarne Gasthuis: In een afgesloten ruimte, De Escaperoom, moet een aantal collega’s onder hoge tijdsdruk een aantal onverwachte maar reële veiligheidsproblemen oplossen. Door medewerkers dit te laten ervaren maakt het Spaarne Gasthuis hen bewust en vaardig op het gebied van patiëntveiligheid.

6 Genomineerde sterke projecten

Sevagram laat met het project De Schakel zien hoe goede praktijken binnen de eigen organisatie op inspirerende manier worden ‘geadopteerd’ en op die manier bijdragen aan structurele zorgverbetering. Men werkt met foto’s die worden gebruikt voor verbeelding van initiatieven, heldere afspraken t.a.v. acties en spreekt elkaar aan om resultaten te verzilveren.

Groenhuysen: Anders kijken naar dementie. Groenhuysen ontwikkelde een training voor medewerkers waarin aandacht wordt gegeven aan de prikkels die iemand met dementie wel of niet kan verwerken en begrijpen en wat dit voor de omgang betekent. Deze training verbetert de kwaliteit van leven van haar bewoners substantieel; zij begrijpen beter en worden beter begrepen.

GGzE is met twee projecten genomineerd:

De Paardenhoeve: Deze paardenhoeve (meer dan een manege) is opgezet met een recreatief, educatief en curatief doel. Door het contact met paarden worden mensen ondersteund in het (terug)vinden van hun kracht, hebben plezier en wordt familieparticipatie en –bezoek gestimuleerd. Er zijn ook positieve zorginhoudelijke effecten, bijvoorbeeld bij mensen met autisme. Merkbare resultaten om trots op te zijn.

Project Life: Landelijk is er veel aandacht voor herstelondersteunende zorg binnen de psychiatrie. GGzE past dit nu toe op de doelgroep kinderen en jongeren. Dit is nog nauwelijks gedaan, terwijl ook zij zoekende zijn naar wie zij, naast hun (psychische) kwetsbaarheid, nog méér zijn. De training is gebaseerd op de herstelvisie en vertaald naar de belevingswereld van 12- tot 24-jarigen.

Libra Revalidatie en Audiologie: Met de training van Zorgen naar Coachen onderkent Libra het belang van shared decision making en heeft gezocht naar een manier die zowel zorgverlener als revalidant helpt om dit samen te kunnen doen. Door deze training zijn zorgverleners in staat revalidanten met kennis en vaardigheden te ondersteunen en zo regie over eigen zorg te vergroten.

Flevoziekenhuis: Pleo, een dinosaurus robot, wordt als maatje aan kinderen aangeboden om verveling tegen te gaan en voor stressreductie. Robotdieren zijn, altijd beschikbaar, interactief en hun gedrag is op het kind af te stemmen. Men werkt met andere (inter)nationale ziekenhuizen hierbij samen en onderzoekt wetenschappelijk de effecten van de inzet van Pleo bij kinderen.

Bepalen winnaars

De vier winnaars worden bepaald door een externe jury van deskundigen samen met een publieksstem die nu via de website is uit te brengen (klik hier). Voorgaande jaren werden vele duizenden stemmen uitgebracht. Dit onderschrijft het belang van deze Initiatieven.

De jury representeert de belangen van cliënten (LSR) en medewerkers in de zorg (FWG en Randstad Zorg) en wordt aangevuld met deskundigen uit de zorgsector (Skipr) en op het gebied van innovatie in de zorg (ZonMW).

Meer informatie over alle projecten is via deze link te verkrijgen.

Bron: Planetree Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen