Levensreddende app voor patiënten met bijnierproblemen #EHW17

0
688
#EHW17 Eerste app die koppeling maakt met elektronisch patiëntdossier

Op 21 januari lanceerden het Radboudumc en BijnierNET een app die levensreddend kan zijn voor patiënten met bijnier problemen, zogenoemde bijnierschorsinsufficiëntie. Het is de eerste app waarbij actuele informatie uit het elektronisch patiëntdossier beschikbaar is.

Wanneer patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie hoge koorts krijgen of last hebben van braken of diarree en de dagelijkse medicijnen niet meer toereikend zijn, dient er snel gehandeld te worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat de patiëntgegevens voor hulpverleners die niet bekend zijn met de patiënt snel beschikbaar zijn. Met de app op hun telefoon kunnen bijnierschorspatiënten de relevante informatie 24 uur per dag beschikbaar stellen.

Koppeling actuele patiëntgegevens

De app voor bijnierschorspatiënten is de eerste die het mogelijk maakt om actuele gegevens van de patiënt op te halen vanuit het elektronische patiëntdossier. Informatie over diagnose, behandeling, medicatiegebruik en recente laboratoriumuitslagen zijn hierdoor direct beschikbaar voor zowel gebruikers van IOS als Android. In een noodgeval zijn deze gegevens noodzakelijk voor hulpverleners zodat zij direct weten hoe te handelen.

500 noodsituaties per jaar

Nederland kent ongeveer 5000 patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie. Per jaar komen ongeveer 500 van deze patiënten in een noodsituatie terecht. De app helpt dan niet alleen bij het snel en accuraat handelen voor de patiënt, maar zorgt ook voor een verlaging van de kosten omdat onnodig (lang) bezoek aan de Eerste Hulp of opname in het ziekenhuis voorkomen kan worden.

Bijnierschorsinsufficiëntie

Bij patiënten met een bijnierschorsinsufficiëntie is er onder meer een tekort aan cortisol, het zogenoemde stresshormoon. Bij koorts, ziekte of grote geestelijke stress maakt een gezond lichaam extra cortisol aan, bij patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie is dat niet mogelijk en daarom moet in die gevallen extra hydrocortison worden ingenomen of ingespoten. Gebeurt dat niet, dan ontstaan er klachten van misselijkheid, braken en buikpijn en vervolgens een levensbedreigende situatie van lage bloeddruk, lage bloedsuikers, mineraalstoornissen en coma, de zogenaamde Addisoncrisis. In het ergste geval met de dood tot gevolg. Een injectie met hydrocortison voorkomt dat patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie in een levensbedreigende situatie terecht komen.

Bron: Radboudumc