Jongeren tot 35 jaar minder bewust van gevaar koolmonoxide

Onderzoek toont misverstanden aan over cv-ketel
Slechts 61% van de cv-ketels in ons land is geïnstalleerd door een erkende monteur. 25% heeft het door de verhuurder laten doen. De handige buurman is goed voor 3% van de installaties en 1% heeft het zelf gedaan. 61% van de Nederlanders denkt in eerste instantie niet aan koolmonoxide bij een slecht werkende cv-ketel. Wel weet 99% dat koolmonoxide gevaarlijk is.

‘Dat zijn verontrustende cijfers als je bedenkt dat er jaarlijks  ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden’, stelt Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra. ‘De oorzaak is veelal te wijten aan ondeskundige installatie of onderhoud van cv-ketels. Vaak gaat het hier om materialen voor de rookgasafvoer die niet met elkaar gecombineerd mogen worden, dan wel niet goed gebeugeld zijn.’

Een en ander blijkt uit een landelijk onderzoek naar het risico op koolmonoxidevergiftiging. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van installateur Feenstra. Er deden ruim 750 bewoners mee.

Bewustzijn

4% denkt dat je koolmonoxide kunt ruiken terwijl het een geurloos gas is, 3% weet niet of je koolmonoxide kunt ruiken. Op de vraag ‘Wat kan er gebeuren als een cv-ketel niet goed meer werkt’, noemt 39% spontaan koolmonoxide. Echter, 49% noemt iets anders zoals geen warm water meer, of geen verwarming. 12% weet het niet.

Relatief gezien zijn jongeren tot 35 jaar over het algemeen iets minder goed op de hoogte van zaken rondom cv-ketels, onderhoud, ventilatie en de gevaren van koolmonoxide. Groenewegen: ‘Gelukkig zegt 34% van de bewoners een koolmonoxidemelder te hebben. Deze slaat alarm als er gedurende een periode van bijvoorbeeld een uur een te hoge concentratie wordt gemeten. Dat kan levens redden. Maar het betekent ook dat veel woningen nog geen melder hebben. Zorg bij de aanschaf wel voor deskundige plaatsing. Een koolmonoxidemelder plaats je namelijk midden op de muur. En niet op het plafond zoals bij een rookmelder. En ook niet op de vloer. Koolmonoxide mengt zich met de lucht en blijft in het midden hangen.’

Bron: Feenstra

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen