Antoni van Leeuwenhoek Prijs 2016 voor Fabricio Loayza-Puch

Kankeronderzoeker Fabricio Loayza-Puch van het Antoni van Leeuwenhoek heeft op 23 januari de Antoni van Leeuwenhoek Prijs 2016 ontvangen. Deze prijs wordt elk jaar in januari uitgereikt aan de meest getalenteerde jonge onderzoeker van het afgelopen jaar. Loayza heeft een techniek ontwikkeld waarmee de voedingsbehoefte van tumoren in kaart kan worden gebracht.

De cellen van een groeiende tumor hebben altijd ‘honger’. De kankercellen hebben daarbij deels dezelfde voedingsbehoefte als andere cellen in ons lichaam. Zo gebruiken al onze cellen glucose (suiker) als energiebron. Maar kankercellen hebben vaak ook een hoge behoefte aan bepaalde voedingsstoffen waar andere cellen best even zonder kunnen. Onder meer aan aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Zonder de juiste aminozuren kunnen de kankercellen niet verder groeien. Als je weet welke aminozuren dit zijn, zou je de kanker dus vrij letterlijk kunnen uithongeren.

Postdoctoraal onderzoeker

Het probleem hierbij is dat er veel verschillende aminozuren bestaan. En dat de behoefte aan die aminozuren verschilt van tumor tot tumor. Bovendien is het heel erg lastig om erachter te komen aan welk specifiek aminozuur tumoren nu echt de meeste behoefte hebben. Toch is postdoctoraal onderzoeker Fabricio Loayza-Puch van het Antoni van Leeuwenhoek erin geslaagd een techniek te ontwikkelen (genaamd Diricore) waarmee je voor elke willekeurige tumor deze o zo specifieke voedingsbehoefte kunt bepalen. Dit leverde hem en zijn supervisor, groepsleider Reuven Agami, afgelopen jaar een publicatie op in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature. Reden voor Reuven Agami om zijn teamlid te nomineren voor de Antoni van Leeuwenhoek prijs, die Loayza-Puch nu dus inderdaad heeft ontvangen.

“Deze prijs komt voor mij als een hele mooie verrassing.”, vertelt Loayza-Puch. “Ik had dit niet verwacht. Ik wist ook niet eens dat ik hiervoor genomineerd was.” Hij benadrukt wel dat zijn werk nog niet direct toepasbaar zal zijn binnen het ziekenhuis. Het is vrijwel onmogelijk om specifieke aminozuren te schrappen uit iemands dieet. Loayza-Puch: “We zijn nu voor allerlei soorten tumoren aan het onderzoeken waar die zwakke plekken qua voedingsbehoefte precies zitten en hoe we hier toch iets mee kunnen doen. Op dit moment doen we dat met celkweken in het laboratorium en in muismodellen. Natuurlijk hopen we dat dit uiteindelijk leidt tot nieuwe medicijnen voor kankerpatiënten.”

Bron: Over het Antoni van Leeuwenhoek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen