Clinical Research Award 2017 voor hoogleraar oncologische chirurgie Emiel Rutgers
ArrayVoor zijn ‘buitengewone en innovatieve bijdrage aan de integratie van wetenschappelijk kankeronderzoek en de klinische praktijk’ krijgt chirurg Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek op zondag 29 januari de ECCO Clinical Research Award 2017, tijdens het Europese multidisciplinaire oncologiecongres ECCO in de RAI. Samen met onderzoeker Laura van ’t Veer ontvangt Rutgers de award die tweejaarlijks wordt uitgereikt, ondermeer voor zijn werk als hoofdonderzoeker van de Mindactstudie.
De-escaleren: minder behandelen als dat kan
Rutgers legde met de uitvoering van de Mindact studie, maar ook in zijn huidige praktijk, een grote nadruk op de-escaleren – minder behandelen met dezelfde genezingskansen. Hij legt uit: ‘In de kankerbehandeling is het veel moeilijker minder te doen, dan juist meer te behandelen: de patiënt denkt al snel dat meer beter is, als arts ‘doe je iets’ en ook de farmaceut is blij. Toch is het vanuit alle perspectieven uiteindelijk beter om – natuurlijk alleen op goede gronden – terughoudend te zijn waar dat kan: de patiënt heeft minder of geen last van bijwerkingen en de zorgkosten dalen.’ Hoewel dit logisch klinkt, merkt Rutgers dat de-escaleren nog geen dagelijkse praktijk is: ‘kijk maar naar de beschikbare voorspellende tests, die worden toch nog maar beperkt ingezet aan de patiënten voor wie die extra informatie over de tumor bepalend kan zijn voor hoe hun behandeling eruit gaat zien.’
‘Het werkelijke belang van de patiënt, of ‘the clinical need’
Vanzelfsprekend is Rutgers blij met de waardering die hij op deze wijze van zijn collega’s krijgt. ‘Ik ben geen basiswetenschapper pur sang; ik ben een dokter die frustratie over het feit dat het met veel patiënten nog niet goed genoeg gaat koppelt aan nieuwsgierigheid. Ik luister wat er in de praktijk leeft, kijk om me heen, kom goede ideeën op het spoor om ze vervolgens verder uit te werken en anderen te stimuleren en steunen bij die uitwerking.’ Bij alles wat Rutgers op wetenschappelijk terrein onderneemt, houdt hij, zo zegt hij zelf: ‘het werkelijke belang van de patiënt, of ‘the clinical need’, in de gaten’.
Rutgers ziet zijn rol in het translationeel onderzoek letterlijk als vertaalwerk: hij volgt nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld de moleculaire biologie en probeert die in begrijpelijke taal voor zijn collega-chirurgen om te zetten. ‘Daarnaast poog ik de klinische relevantie van nieuwe ontwikkelingen te duiden, en waar mogelijk die verder te brengen.’ Een goed voorbeeld daarvan is de Mindactstudie, waarvoor zijn inspanningen nu nog eens extra in het zonnetje zijn gezet door de toekenning van de Award.
Bron: Antoni van Leeuwenhoek