Fase 3 studieresultaten van parathormoon gepresenteerd

Array

Publicaties JAMA (Journal of The American Medical Association):
FASE 3 STUDIES MET PARSABIV® (ETELCALCETIDE) TONEN SIGNIFICANTE REDUCTIE AAN VAN PARATHYREOÏD HORMOON SERUMWAARDEN BIJ VOLWASSEN HEMODIALYSE PATIËNTEN MET SECUNDAIRE HYPERPARATHYREOÏDIE (sHPT)
Het wetenschappelijke tijdschrift JAMA (Journal of The American Medical Association) publiceert de resultaten van drie fase 3 studies met Parsabiv® (etelcalcetide).[1,2] Parsabiv is een calcimeticum, dat in november 2016 is geregistreerd voor de intraveneuze behandeling van secundaire hyperparathyreoïdie (sHPT) bij hemodialysepatiënten. De resultaten tonen aan dat etelcalcetide statistisch en klinisch significante reducties laat zien van de parathyreoïd hormoon (parathormoon of PTH) serumwaarden, een belangrijke marker van sHPT. Meer dan 1.700 hemodialysepatiënten met sHPT zijn geïncludeerd in drie fase 3 studies met etelcalcetide. Secundaire hyperparathyreoïdie is een chronische en ernstige aandoening, meestal progressief bij patiënten met chronische nierschade en geassocieerd met significante klinische gevolgen.[3] In de medische behandelmogelijkheden van deze ziekte is de afgelopen 10 jaar weinig vooruitgang geboekt.

In twee parallel fase 3 gerandomiseerde placebo gecontroleerde studies werd het primaire eindpunt behaald. Resultaten van beide onderzoeken lieten in week 20 tot 27 van de studie zien dat etelcalcetide een significante reductie van de PTH serumwaarden bereikte vergeleken met placebo: meer dan 30% reductie bij 74.4% van de patiënten behandeld met etelcalcetide, vergeleken met 8,9% bij de patiëntengroep, die met een placebo werd behandeld. De head-to-head studie, waarin etelcalcetide werd vergeleken met Mimpara® (cinacalcet), behaalde eveneens het primaire eindpunt. Etelcalcetide toonde aan niet inferieur te zijn aan cinacalcet. Etelcalcetide bereikte een daling van de PTH serumwaarden van 30% of meer. Daarnaast was etelcalcetide superieur ten opzichte van cinacalcet als het gaat om secundaire eindpunten bij het deel van de patiënten dat meer dan 30% en meer dan 50% reductie in PTH serumwaarden liet zien in de Efficacy Assessment Phase (EAP) vergeleken met baseline metingen.
De meest voorkomende bijwerkingen (>10%) in de placebo gecontroleerde studies waren asymptomatische reducties in calcium bloedwaarden, spierspasmen, diarree, misselijkheid en braken. Deze kwamen vaker voor in de etelcalcetide groep dan in de placebo groep. Fatale bijwerkingen en ernstige bijwerkingen, die leidden tot staking van de therapie, kwamen even vaak voor in de placebo groep als in de etelcalcetide groep.

In Nederland is Parsabiv (etelcalcetide) geregistreerd en beschikbaar voor de behandeling in het ziekenhuis.

Over het parathormoon en secundaire hyperparathyreoïdie (sHPT)
Parathormoon (PTH) zorgt voor een constant gehalte van calcium en fosfaat in het bloed. Het wordt gevormd in de bijschildklieren en regelt de botopbouw en de botsterkte in het lichaam. Bij patiënten met chronische nierschade stijgt de PTH-spiegel. Deze stijging beïnvloedt het gevoelige evenwicht van actieve en natuurlijk voorkomende vitamine D, dat normaal gesproken in de nieren wordt opgebouwd. Zo ontstaat het ziektebeeld secundaire hyperparathyreoïdie (sHPT). sHPT wordt doorgaans behandeld met fosfaatbinders, calcitriol of actief vitamine D preparaten. Het is een serieuze en chronische aandoening, die lastig te behandelen is bij een deel van de patiënten met chronische nierschade en vaak onopgemerkt blijft. De gevolgen van sHPT bij chronische nierschade zijn het versneld ontwikkelen van osteoporose of atherosclerose.[3-9]

Over Amgen
De missie van Amgen is het ontdekken, ontwikkelen, produceren en leveren van innovatieve humane geneesmiddelen voor patiënten die lijden aan ernstige ziekten. Deze aanpak begint bij de inzet van biotechnologie, zoals geavanceerde humane genetica, voor het ontrafelen van de complexiteiten van ziekten en het doorgronden van de menselijke biologie.
Amgen richt zich op gebieden met een grote medische behoefte en maakt gebruik van zijn bio-technologische productie-expertise om te streven naar onvervulde oplossingen die gezondheidsuitkomsten en het leven van mensen drastisch verbeteren. Amgen, sinds 1980 biotechnologie pionier, is uitgegroeid tot ’s werelds grootste onafhankelijk biotechnologisch bedrijf dat baanbrekende geneesmiddelen ontwikkelt voor miljoenen patiënten wereldwijd.

NL-P-416-0117-044098/Jan2017

Referenties:
[1]Block GA, Bushinsky DA, Cunningham J, et al. Effect of Etelcalcetide vs Placebo on Serum Parathyroid Hormone in Patients Receiving Hemodialysis With Secondary Hyperparathyroidism, Two Randomized Clinical Trials, JAMA. 2017;317(2):146-155.
[2]Block GA, Bushinsky DA, Cunningham J, et al. Effect of Etelcalcetide vs Cinacalcet on Serum Parathyroid Hormone in Patients Receiving Hemodialysis With Secondary Hyperparathyroidism A Randomized Clinical Trial, JAMA. 2017;317(2):156-164.
[3]Tomasello S. Secondary Hyperparathyroidism and Chronic Kidney Disease. Diabetes Spectrum. 2008 Jan;21(1)19-25.
[4] Liyanage T, Ninomiya T, Jha V, et al. Worldwide access to treatment for end-stage kidney disease:a systematic review. Lancet. 2015; 385: 1975–82.
[5]National Kidney Foundation. Fast Facts. Available at: https://www.kidney.org/news/newsroom/factsheets/FastFacts. Bezocht op 28 november 2016.
[6]Data on File, Amgen; 2016.
[7]Joy MS, Karagiannis PC, Peyerl FW. Outcomes of secondary hyperparathyroidism in chronic kidney disease and the direct costs of treatment. J Manag Care Pharm. 2007 Jun;13(5)397-411.
[8]National Institutes of Health. MedlinePlus: Hyperparathyroidism. Beschikbaar: www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001215.htm. Bezocht op 28 november 2016.
[9]National Kidney Foundation. Parathyroid Hormone and Secondary Hyperparathyroidism in Chronic Kidney Disease. Available at: https://www.kidney.org/sites/default/files/02-10-4899_GB_SHPT-PTH_v8.pdf. Bezocht op 28 november 2016.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen