Schrijven helpt bij verwerken kanker

Array

De training ‘Spirituele autobiografie’ van VUmc Cancer Center Amsterdam blijkt een belangrijk hulpmiddel voor ex-kankerpatiënten om het eigen leven in kaart te brengen en beter om te gaan met de ziekte. Tijdens een groepstraining schrijven deelnemers hun levensverhaal en delen ze ervaringen en verhalen met elkaar. Dit blijkt cruciaal voor de verwerking. “De diagnose kanker en de veelal ingrijpende, intensieve medische behandelingen die mensen moeten ondergaan, confronteren hen met de grenzen van hun bestaan en de dood. Mensen met kanker ondervinden aan den lijve dat het leven niet maakbaar is en dat zij kwetsbaar en sterfelijk zijn ”, vertelt onderzoeker Lenneke Post van VUmc.

Vanuit de praktijk zien Post en haar collega’s dat de confrontatie met kanker niet alleen fysiek en emotioneel lijden veroorzaakt, maar ook existentieel een uitdaging blijkt. Mensen vinden over het algemeen wel een manier om hiermee om te gaan. Zo’n 20% geeft echter aan dat ze met deze uitdaging worstelen, en een aantal van hen wil hierbij professionele hulp. Deze mensen ervaren door hun ziekte bijvoorbeeld een diepgaande eenzaamheid of angst voor de dood; of ze voelen zich machteloos en onzeker; of ze worden overvallen door wanhoop en een gevoel van zinloosheid. Maar er zijn ook mensen die de behoefte voelen om alles eens op een rijtje te zetten.

Grote levensvragen

Uit onderzoek blijkt dat het voor deze mensen helpt om op gestructureerde wijze het eigen leven in kaart te brengen. Mensen durven hierdoor weer te vertrouwen op hun (innerlijke) kracht, en op de zin van het leven. Schrijven blijkt hierbij een belangrijk hulpmiddel te zijn: “Mensen vinden het soms moeilijk om over grote levensvragen na te denken. Door over je eigen leven te schrijven, kun je je gedachten ordenen en het allemaal wat tastbaarder en inzichtelijker maken”, aldus Post. “Deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat het schrijven hen in staat stelde om gestructureerd en van een afstandje naar hun eigen leven te kijken. Dat werkte heel verhelderend voor hen. Daarnaast konden zij hierdoor milder en met meer compassie naar zichzelf kijken.”
Het feit dat het levensverhaal gedurende een groepstraining werd geschreven en gedeeld, was voor de deelnemers cruciaal. Groepsleden konden zich aan elkaar spiegelen en optrekken.

De training is ontwikkeld en wordt gegeven door Jannet Delver van Metamedica. Het onderzoek is opgezet en uitgevoerd door Lenneke Post van de dienst geestelijke verzorging en de onderzoeksgroep ‘samen leven met kanker’.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen