De Dans Macabre in de ouderenzorg

Array

Ons maatschappelijke zorgdebat beperkt zich tot het gebrek aan geld en personeel. Dit is inderdaad een toonaangevend probleem. Maar toonaangevend voor wat eigenlijk? Wie zich hierin verdiept, stuit op een veel wezenlijker probleem. Een probleem dat we niet zomaar kunnen verhelpen met meer geld en personeel. Ze vormt de werkelijke ziektekiem in de zorg.

Ik heb het over het gebrek aan waardering.

Als maatschappij beseffen we onvoldoende wat we van verzorgenden verwachten. Naast de zware praktische zorgtaken, moeten zij zich een weg banen door vele moeilijke contacten: met ontredderde clie?nten, rouwende en kritische familieleden, arrogante managers en meer.

Dit is een ware kunstvorm. Met hun sterke intuïtie en gevoel, bewegen de verzorgenden mee met de kwetsbare medemens en diens oer-menselijke behoefte om zich begrepen te voelen en er nog bij te horen. Het is als een ontroerende dans met vele ‘acrobatische’ hoogstandjes.

Acrobatische dans

Is het daarom niet verschrikkelijk dat wij, de ‘maatschappij’, deze kunstvorm stelselmatig onderwaarderen? Door er een minimaal loon tegenover te stellen, dat gemiddeld zo’n e?e?n vierde van dat van de manager bedraagt. De manager, die van dit talent vaak geen kaas heeft gegeten en zich vaak ook nog eens enorm arrogant gedraagt. Door de verzorgenden met een ondermaatse opleiding het werkveld in te sturen. Door hen dusdanig te overladen met werk dat die acrobatische dans onmogelijk wordt. Door hen in overleggen kort te houden, omdat ze ‘laaggeschoold’ zijn.

Geloof me, deze onderwaardering gaat niemand in de koude kleren zitten. De kans is groot dat de verzorgende (en uiteindelijk wij allemaal) het vertrouwen verliezen in zichzelf en het systeem. Dat ze onzeker, gedesillusioneerd, pessimistisch en verbitterd raken.

Verbittering zien we veelvuldig bij zorgverleners die zich in de steek gelaten voelen. Zo verwordt hun nobele kunstvorm tot een ‘dans macabre’. Tragisch.

Dr. David Blom

Dr. David Blom is theatermaker en onderzoeker. Hij promoveerde op zijn proefschrift ‘for bitter or worse’, over verbittering in de zorg. Met zijn broer, zus en moeder trekt hij door het land met de educatieve muziektheater-voorstelling ‘Dag Mama’, welke o.a. gaat over de positie van verzorgenden.

Illustratie door Misha Blom

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen