foto: screenshot CNN

Frazier van Merck belooft Trump groei productie van onco-immunotherapie in VS onder te brengen

Array

Ondanks enorme groeipotentie pembrolizumab geen extra banen in Oss

Afgelopen dinsdag riep de Amerikaanse president Donald Trump de executives van de farmaceutische industrie in een vergadering bijeen. Hij zat onder andere aan tafel met Kenneth Frazier CEO van Merck (in Nederland MSD), Robert Hugin Executive Chairman van Celgene en Robert Bradway CEO van Amgen. Trump riep hen op om meer van hun geneesmiddelen in de Verenigde Staten te vervaardigen en de prijzen te verlagen. Trump beloofde op zijn beurt, met hulp van nieuwe beleid, de goedkeuring van nieuwe geneesmiddelen te versnellen en regelgeving te versoepelen. Trump prees de resultaten van R&D van de farmaceuten door de jaren heen, maar benadrukte dat de prijzen om een vele redenen om laag moeten. Hij zei geen keus te hebben.

Trump zei het “een schande te vinden” dat bedrijven gemiddeld $ 2 miljard moeten investeren om een medicijn te ontwikkelen en vervolgens zo’n15 jaar moeten wachten alvorens er een definitief besluit door de Food and Drug Administration wordt genomen over de mogelijkheid het geneesmiddel te kunnen vermarkten.

Ook zei Trump dat hij niet wil dat zijn regering “astronomische” prijzen moet betalen voor medicijnen in haar gezondheidsprogramma’s voor ouderen, gehandicapten en mensen met een kleine beurs. Daarnaast wil Trump op korte termijn een nieuwe baas voor de Amerikaanse Food and Drug Administration aanstellen. Het doel van de ontmoeting tussen Trump en de farmaceutische CEO’s is de spanningen op de aandelenkoersen van de geneesmiddelfabrikanten in toom te krijgen. Sinds de presidentsverkiezingen is de waarde van aandelen gedaald.

Vervolgens vertelden de executives aan president Donald Trump hoeveel geld ze investeren in R&D en hoeveel medewerkers zij in de VS in dienst hebben. Elke CEO vertelde daarna aan Trump hoe zij invulling willen geven aan de kernwaarden van het geneesmiddelenbeleid van Trump en zijn wens meer werkgelegenheid vanuit het buitenland naar de VS te halen. De uitspraak van CEO Kenneth Frazier heeft impact op medicijnproductie in Oss.

“I am Kenneth Frazier, Chairman and CEO of Merk. We have been in this country for 125 years. We employ 23.000 americans, We invest aboyt seven and a half billion dollars in R&D and almost all in the Unites States. And we have tremendous numbers of high paying, high skill jobs including manufactoring jobs in the United States. And in fact we are bringing manufactoring back for our cancer drug. You may have heard that we have a inmmuno oncology drug that stimulates the immune system to kill different cancers. We are bringing those jobs here, Mr. President”.

Invloed op Nederland?

De therapie waar Frazier op doelde is het veelbelovende middel pembrolizumab. Pembrolizumab (voorheen MK-3475 en lambrolizumab, merknaam Keytruda)[1],  een monoklonaal antilichaam dat als immunotherapie wordt ingezet bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Pembrolizumab werd uitgevonden bij Organon in Oss door de wetenschappers Gregory Carven, Hans van Eenennaam en John Dulos in 2006. Hans Weijers verkocht Organon aan Schering-Plough. Ondanks verzet werd Organon verkocht en ging ook 25 miljoen aan subsidies, bedoeld voor de ontwikkeling en ondersteuning van de Nederlands kennisindustrie, zonder aanvullende voorwaarden in 2007 over aan Schering-Plough. Waarmee een in Nederland ontwikkelde blockbuster, zonder nog maar één cent te hebben opgebracht, in buitenlandse handen verdween. In 2009 werd pembrolizumab door Merck & Co overgenomen van Schering-Plough.

Pembrolizumab

Op 4 september 2014 kwam de FDA met de goedkeuring voor pembrolizumab als gevolg van het Fast Track Development Program. Nadat bleek dat de grote concurrent van Merck de immunotherapie, nivolumab van Bristol-Myers Squibb faalde(BMS). De beurskoers van BMS kelderde en schoot de beurswaarde van Merck & Co op één dag met $11 miljard omhoog. Dat was ongeveer het bedrag dat Merck & Co betaalde voor de overname van heel Organon.
Drug substance productie of Drug product-productie naar VS?

In Oss, op de Geer, werken zo’n 350 man in de biotechafdeling van MSD aan deze immunotherapie. De actieve ingrediënten worden in Oss geproduceerd. Deze actieve ingrediënten, drug substance, worden vanuit Oss verscheept naar onder andere Ierland, alwaar het tot eindproduct worden verwerkt. De vraag is welk deel van de productie Frazier naar de VS zegt te gaan halen. Het afgelopen jaar heeft Merck & Co nog 50 miljoen in de productie in Oss geïnvesteerd. Ook in 2015 is er voor miljoenen in de productie op de Geer geïnvesteerd.

Reactie woordvoerder MSD Oss:

Wat Ken Frazier met zijn uitspraak bedoelde te zeggen is, dat er additionele banen in de US worden gecreëerd om te voldoen aan de toegenomen vraag. We blijven ook in Europa produceren. Een duidelijk signaal hiervan zijn de recente investeringen in Oss. 

Pembrolizumab is momenteel in onderzoek bij ruim 30 tumortypen en wij hebben deze week registratie gekregen voor eerstelijnsbehandeling van NSCLC bij patiënten met een PD-L1 expressie van 50% en hoger zonder EGFR of ALK mutatie Bovendien verwachten wij op korte termijn registraties voor verschillende andere indicaties zoals urotheel carcinoom en hoofd-hals kanker. Naar verwachting zal de vraag naar pembrolizumab daardoor toenemen en MSD anticipeert hier op. De groei in de VS is additioneel, maar ook in Europa blijft MSD produceren. Voor Oss specifiek verandert er helemaal niets.

Janine Budding MedicalFacts en MedEasy & Mélany Schäefers – vd Broek MedEasy

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen