Infokaartje eenvoudige verwijzer naar oogpatiëntenverenigingen

Uit onderzoek van de Oogvereniging blijkt dat mensen met een oogaandoening het waarderen als de oogarts hen wijst op het bestaan van de Ooglijn en oogpatiëntenverenigingen. Hier kunnen mensen terecht voor meer informatie over het leven met oogaandoeningen en ervaringen uitwisselen met anderen.

Ooglijn

Om dit attenderen zo makkelijk mogelijk te maken is een speciaal informatiekaartje ontwikkeld. Op het kaartje staan de gegevens van de Ooglijn (www.ooglijn.nl) en de logo’s van de samenwerkende oogpatiëntenverenigingen*. Mensen met alle oogaandoeningen kunnen bij de Ooglijn terecht. Indien gewenst verwijst de Ooglijn iemand door naar de oogpatiëntenorganisatie die hem of haar verder kan helpen.

Informerende rol

Eind vorige week overhandigde Camiel Boon, oogarts in het LUMC, symbolisch een eerste informatiekaartje aan Marga Allin, vrijwilliger bij de Oogvereniging. Camiel Boon onderschrijft het belang van een eenvoudig infokaartje als verwijzer naar oogpatiëntenverenigingen. Boon: “Het is onderzocht dat patiënten slechts 10 procent van de inhoud van een slechtnieuwsgesprek onthouden. Na een gesprek met hun oogarts hebben mensen vaak behoefte aan meer informatie. Patiënten willen graag op de hoogte worden gehouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hun oogaandoening. De oogpatiëntenverenigingen spelen een belangrijke rol bij het informeren van mensen met een oogaandoening.”

Luisterend oor

Marga Allin vrijwilliger bij de Oogvereniging en zelf slechtziend: “Uit ervaring weet ik dat mensen vaak op zoek zijn naar een luisterend oor als ze net weten dat ze iets aan hun ogen mankeren. Hiervoor kunnen mensen goed terecht bij de Ooglijn. Een patiëntenvereniging kan je helpen om in de maatschappij te blijven meedraaien als dat door een (oog)aandoening niet meer zo vanzelfsprekend is.

Ook is het fijn om in contact te komen met mensen die een soortgelijke aandoening hebben. Dat kan veel frustratie voorkomen. Een lotgenoot kan je bijvoorbeeld handige tips geven voor problemen waar je tegenaan loopt, een simpel hulpmiddel laten zien of wijzen op hulp bij het openbaar verover.”

Alle 600 oogartsen in Nederland ontvingen afgelopen week een setje informatiekaartjes in een handige houder voor in de spreekkamer of op de balie van de polikliniek. De kaartjes zijn gratis bij te bestellen bij de Ooglijn: 030-2945444 of via www.oogvereniging.nl/bestellen.

*Samenwerkende oogpatiëntenverenigingen

Het informatiekaartje is een samenwerking van de volgende Oogpatiëntenverenigingen:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen