Ook thuis met je behandeling bezig zijn, dankzij de Luca app

Array

Jongeren met psychische problemen en/of problemen met middelengebruik kunnen vanaf vandaag ook buiten hun afspraken om contact hebben met hun behandelaar via de Luca app. Hiermee is voor hen de zorg altijd dichtbij. Bovendien sluit de zorg daarmee beter aan op hun belevingswereld.

Intensief contact via chat

Een behandeling blijkt veel effectiever als jongeren thuis ook met hun behandeling bezig zijn op een wijze die bij hen past; via hun mobiele telefoon. Reden voor Brijder Jeugd, De Jutters en Lucertis om deze app te ontwikkelen. Hiermee wordt de motivatie bevorderd , het bewustzijn vergroot en onthouden ze beter welke oefeningen ze thuis moeten doen.

De jongere geeft in de app aan hoe hij zich voelt en houdt zijn gevoelens, gedachten en gedrag in bepaalde situaties bij. Om dit te visualiseren is het mogelijk om foto’s toe te voegen. Aan de hand hiervan kan de behandelaar via de chat feedback geven. Een voorbeeld hiervan is het  bijhouden van een dagboek via de app. Als het niet goed gaat met de jongere, treedt het vooraf opgestelde noodplan in werking of worden hulptroepen ingezet; mensen die een positieve invloed hebben op de jongere en hen waar mogelijk ondersteunen. Waar de hulpverlening tijdelijk is, blijven de hulptroepen ook na de behandeling naast de jongere staan. Ook zet de jongere zijn weekdoelen in de app en hoe hij denkt deze te behalen. Zijn behandelaar begeleidt en motiveert hem/haar hierbij via chatcontact.

Inzicht in gedrag

Door de app krijgen jongeren inzicht in hun gedrag en onderzoeken zij hun interesses. Op basis daarvan leren ze bepaalde zaken anders aan te pakken en wordt hun motivatie vergroot. De Luca app is ook geschikt voor jongeren die nog niet in behandeling zijn, maar wel al graag aan zichzelf willen werken. Als de jongere dit wenst kan hij iemand uit zijn omgeving die hij vertrouwt aanwijzen en ook toegang tot de app kan geven.

Onderzoek inzet game-elementen

Aan de app is ook een onderzoek gekoppeld in samenwerking met Brijder PARC en de TU Delft. Het onderzoek is gericht  op het  inzetten van game-elementen in de app; er wordt onderzocht of dit  bijdraagt aan het behalen van de door de jongere gestelde weekdoelen. De verwachting is dat dit het  behandelresultaat ten goede komt.

Breed inzetbaar

Iedereen kan Luca gebruiken! Jong, oud, met en zonder (psychische) problemen. Het kan  worden gebruikt in alle fasen van de behandeling, zowel in de intakefase, de behandeling zelf en als nazorg. De app is voor iedereen beschikbaar in de app store onder de naam ‘Luca’en blijft continu in ontwikkeling.

Bron: Parnassia Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen