Kafka in de zorg

Array
Bureaucratie slokt tijd op
De bureaucratie in de zorg neemt toe, reden genoeg voor tijdschrift De Psycholoog om er een themanummer aan te wijden. De afgelopen jaren moesten vooral de Kinder- & Jeugdpsychologen zich door steeds hogere stapels papierwerk worstelen. Hoe vergaat het hen? De Psycholoog keek mee met adoptiepsycholoog Anneke Vinke en zag dikke contracten voorbij komen, maar ook goedwillende ambtenaren en kleine problemen die erg taai bleken te zijn. Het leverde een voor velen herkenbaar stuk op over boeteclausules, terugbetalingsregelingen, rechtmatigheidstoetsing en verkeerd geplaatste komma’s.

Vinke: ‘Ik kon drie uur met een rekening bezig zijn om hem ingediend te krijgen.
Schillings stelt: ‘Het probleem is dat alles voor zowel gemeentes als aanbieders nieuw is. En ook gemeentes hebben hun systemen nog niet op orde. Afgezien daarvan vinden vrijgevestigden allemaal dat ze ‘bijzonder’ zijn, ze zijn uniek want ze behandelen hoogbegaafden, of geadopteerden of Pools sprekende autisten. Daar zijn gemeenten niet op ingesteld. Bovendien willen gemeenten beleidsvrijheid, ze willen het op hun eigen manier doen, maar dat maakt het voor hulpverleners wel heel ingewikkeld.’
Omdat het nog lang niet goed gaat, verandert alles steeds en wordt het misschien steeds iets makkelijker, maar hulpverleners kunnen geen routine opbouwen. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat het een beetje goed gaat lopen allemaal,
schat Schillings in. En het wordt nooit meer zoals het was.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen