Migratie en de Nederlandse verzorgingsstaat

Array

Waarom kiezen migranten voor Nederland? Vaak wordt gedacht dat dat komt vanwege het hoge niveau van de verzorgingsstaat. Volgens de Groningse hoogleraar Helga de Valk is dat een misvatting. Want als het waar zou zijn dan zouden met name Scandinavische landen populair moeten zijn en dan zouden migranten nooit meer willen vertrekken. Cijfers ondersteunen dat beeld niet.

De Valk: ‘Uit grootschalig Europees onderzoek komt naar voren dat het belangrijk is om naar de levensloop te kijken. De levensloop laat zien op welk moment iemand kiest om te migreren en welke factoren er op dat moment voor die persoon van belang zijn. Jongeren van andere Europese lidstaten komen bijvoorbeeld naar Nederland om te studeren of te werken hier. En dat maakt dat zij eigenlijk helemaal niet zo bezig zijn met verzorgingssstaatarrangementen als kinderopvang of pensioenen. Mensen weten er eigenlijk niet zo gek veel van.’

Prof.dr. H.A.G de Valk is tevens werkzaam bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, een instituut dat nauw verbonden is met de Rijksuniversiteit Groningen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen