Internationale Epilepsie Dag: ‘Put Epilepsy in the Picture’

0
923

Op maandag 13 februari 2017 is het Internationale Epilepsie Dag (IED). Op deze dag wordt stilgestaan bij epilepsie en de ernst en impact ervan. Dit jaar sluit Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) zich aan bij het internationale thema: ‘Put Epilepsy in the Picture’. Breng (je) epilepsie in beeld.

Het verhaal van de speltherapeuten van SEIN en het ervaringsverhaal van een moeder van een kind met epilepsie illustreren het thema van IED. Het in beeld brengen van epilepsie geeft kinderen de mogelijkheid om hun epilepsie een plek te geven.

Speltherapeuten Ypy Bekkema en Jolanda Frans van SEIN in Zwolle vertellen over hun werk:

Speltherapie helpt kinderen – en mensen met een verstandelijke beperking – om hun epilepsie letterlijk in beeld te brengen. Dat maakt het makkelijker om de epilepsie ‘een plek te geven’ en te accepteren.

Ypy: “En een meisje dat epilepsiechirurgie moest ondergaan, zag vreselijk tegen de narcose op. Ze schilderde een hoge berg  met een klein meisje ervoor. Ik vroeg: ‘Kan het meisje over die berg heen klimmen?’ Nee, dat kon ze niet. De berg had scherpe pieken. ‘Kan ze er doorheen?’ Nee, dat kon ook niet. ‘Hoe kan ze dan aan de andere kant van die berg komen?’ Uiteindelijk schilderde ze een adelaar, bovenop de berg. De adelaar zou voor haar zorgen, het kwam goed. Het meisje kwam dus zelf met een oplossing. Dat is de kracht van speltherapie!”

Ervaringsverhaal Alie Veldman, moeder van Iris (8 jaar):

“Iris was nog maar een jaar en negen maanden toen de epilepsie zich openbaarde. We zijn in eerste instantie naar het ziekenhuis in Meppel gegaan. Juli 2015 kwamen we bij SEIN. We hebben geleerd om beter grenzen te stellen. We hebben nog twee kinderen, bij hen is dat makkelijker. Maar Iris had zoveel meegemaakt, dat we tegen haar niet altijd nee wilden zeggen. Maar ze heeft die kaders juist nodig. We zeggen nu heel duidelijk ‘Dit willen we niet’. Nee is nee. Dan weet Iris waar ze aan toe is.”

Actie: Heb hart voor epilepsie!

Iedereen die hart heeft voor epilepsie kan via SEIN.nl en Social Media deelnemen aan een aantal acties en helpen epilepsie onder de aandacht te brengen. Kijk op www.sein.nl/ied en maak kans op een sleutelhanger in de vorm van een hartje. SEIN verloot tien hartvormige sleutelhangers van winkel EigenwijZ, de cadeauwinkel van SEIN met handgemaakte artikelen. De sleutelhangers zijn met veel plezier en liefde gemaakt door cliënten van SEIN.

Internationale Epilepsie Dag

De Internationale Epilepsie Dag is een initiatief van het International Bureau for Epilepsy en het International League Against Epilepsy. Op 14 februari is het Valentijnsdag, St. Valentijn is de beschermheilige van epilepsie. De IED zal jaarlijks worden gehouden op de tweede maandag van februari. Het internationale thema is dit jaar: ‘Put Epilepsy in the Picture’’. Breng (je) epilepsie in beeld).

Bron: SEIN
Vorig artikelAnti-epileptica niet alleen bij epilepsie
Volgend artikelVerlaagde nierfunctie na hartinfarct leidt tot groter risico op overlijden
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.